Hirdetés

Tizenharmadik alkalommal szervezték meg az Örmény Művészeti Fesztivált

Gazdasági és kulturális együttműködések lehetnek az eredményei az idei Örmény Művészeti Fesztivál égisze alatt szervezett konferenciának. A hétvégén Gyergyószentmiklóson zajló rendezvénysorozaton gazdag kulturális és gasztroprogram-kavalkád várta az érdeklődőket.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Tizenharmadik alkalommal szervezték meg az Örmény Művészeti Fesztivált
Erdélyi kisebbségek mutatták be énekeiket, táncaikat az Örmény Művészeti Fesztiválon Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Pénteken rajtolt és vasárnap ért véget Gyergyószentmiklóson az Örmény Művészeti Fesztivál tizenharmadik kiadása. Harmadik éve hogy nemzetközi – romániai és örmény – konferenciával indítanak  a szervezők, először a két megye intézményrendszerét mutatták be egymásnak, a második alkalommal a turizmusban tevékenykedő cégeket kapcsolták össze, most pedig konkrét partnerkeresés zajlott gazdasági szereplők között, de kulturális intézményeket is próbáltak összehozni. Az örmény kormány gazdasági ügyeket kezelő tanácsa (melynek vezetője a miniszterelnök és tagja több miniszter) társszervezésével, az Örményországi Kereskedelmi Kamara alelnöke, az Örményországi Vállalkozói Szervezetek vezetője, illetve a Szabad Vámterületek Nemzetközi Tanácsának egyik vezetője is bemutatót tartott a konferencián. Hargita megyéből a remetei tejporgyár, a burgonyafeldolgozó, valamint a liofilizáló üzem, egy guruló faházakat gyártó cég, illetve egy elektromoskerékpár-kölcsönző, franchise-rendszerben dolgozó cég tulajdonosai ismertették vállalkozásukat az örmény partnereknek. 

– Az örmények mindig a kapcsolati tőkéről voltak híresek. Azáltal hogy mindenhol kereskedtek a nagyvilágban, láttak, tapasztaltak, többletet tudtak adni településeiknek, hozzájárultak a fejlődésükhöz. Ilyen többlet számunkra is elérhető, hiszen 2017 óta testvérmegyénk az örményországi Lori megye, szeretnénk ezt a javunkra használni – mondta a fesztivál főszervezője, Kulcsár László. Eredményesnek tartja a konferenciát, várható hogy szerződések köttetnek a részt vevő cégek között, és kulturális intézmények között is.

A folytatásban temérdek kulturális és gasztroprogram várta az érdeklődőket, Ruhadesign-kiállítás, kézművesvásár, könyvbemutató és grafikai kiállítás szerepelt többek között a programban, volt churutfesztivál, és más örmény eredetű étel elkészítését is bemutatták. Erdélyben élő nemzetiségek tánc-, ének- és zenekoreográfiájából volt bemutató a színpadon, de volt örménytáncoktatás is. A helyi örmények is saját produkcióval álltak elő, Csibi Krisztina koncertjén örmény táncokat mutattak be. Szombaton este Gheorghița Orsolya koncertezett az örmény templomban. A templom búcsús szentmiséjével, vasárnap ért véget a rendezvénysorozat.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!