Hirdetés

Terepszemlével egybekötött gyűlést tartott a Nagy-Hagymás Fejlesztési Társulás

A Nagy-Hagymás Fejlesztési Társulás (ADI) csütörtökön, Háromkúton megtartott közgyűlésén a Hargita és Neamț megye közötti együttműködés, a közös fejlesztési lehetőségek kerültek előtérbe.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Terepszemlével egybekötött gyűlést tartott a Nagy-Hagymás Fejlesztési Társulás
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Neamţ megye 2022 októberében csatlakozott a Nagy-Hagymás Fejlesztési Társuláshoz, amely Gyergyószentmiklós, Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok területét és annak specifikus fejlesztését célozza. A szomszédos megyével való partnerség által olyan programok és projektek megvalósulását szeretnék elérni, amelyek segítenek a települések kulturális, társadalmi, gazdasági, környezeti és infrastrukturális fejlődésében.

Az ADI célkitűzései között szerepel a Nagy-Hagymás-hegység mint természeti örökség védelme és népszerűsítése, a különböző fejlesztési stratégiák kidolgozása és megvalósítása, valamint a térség infrastruktúrájának fejlesztése: utak, hidak, parkoló kiépítése, a turisztikai és kulturális turizmus erősítése.

– A munkát és a döntések meghozatalát a fenntartható turizmus jegyében, a természetre odafigyelve, a fiatalságot nevelve, a táj vonzerejét kihasználva kell végezni. Az ilyen találkozók alkalmával sok hasznos ötlet elhangzik. Többek között szóba került a határvita is, de a jelenlévők egyetértettek abban, hogy azokat a dolgokat kell keresni, amelyek összefognak, nem pedig szétválasztanak! Természeti értékeink nem válhatnak politikai csatározások helyszínévé vagy nemzetiségi szimbólumokká. Meg kell őrizzük valódi természeti szépségében mindazt, ami hozzánk tartozik – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A célkitűzések által érintett területek: a helyi hatóságok közigazgatási területei, a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park, a Vörös-tó, Egyes-kő, Jávárdi vízesés, Háromkút, Damuk község, Almásmező és Gyergyóbékás. Az egyesület eddigi tevékenységei közé tartoznak a szemétgyűjtési akciók, a különböző turisztikai útvonalaknak és tematikus útvonalaknak az információs táblákkal való ellátása, turistaútvonalak kijelölése. Az egyesület idén széles körű konzultációs folyamatot indított a települések fejlődéséhez hozzájáruló Mesterterv kidolgozására.

Bernád Bernadett, a fejlesztési társulás igazgatója elmondta, a mesterterv olyan dokumentációt jelent, amely rövid és hosszú távú fejlesztési célokat és ötleteket fogalmaz meg, és megmutatja azt az irányt, ami segít majd a kivitelezésben is. Ez a dokumentum az érintettek, a lakosság véleményét és meglátásait is figyelembe veszi.

A szomszédos Neamț megye képviselőivel folyamatos egyeztetések zajlanak, kölcsönös a jó párbeszéd és együttműködés. Ezen az eseményen bemutatták azt a programjavaslatot, amely a Neamț és Hargita megyei hegyimentők tapasztalatcseréjét, illetve egy Nagy-Hagymás-futóverseny megszervezését vetíti előre. A helyszínen készült élő videó ezen a linken érhető el – tájékoztat Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!