Támogató közösség a nehézségben

A hazai magyar szervátültetettek, szervátültetésre várók és dializáltak támogatói közösségének létrehozásán dolgozik néhány gyergyószentmiklósi: elsődleges céljuk az egyesület bejegyzése, a későbbiekben pedig az érintettek megszólításával, tanácsadással, szakmai segítségnyújtással tennék könnyebbé a transzplantációra váró vagy azon átesett betegek és családjaik életét.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Támogató közösség a nehézségben
Fotó: Dániel Botond

Dániel Botond családi érintettség révén lépett kapcsolatba a magyarországi szervátültetettek egyik egyesületével és országos szövetségével: testvére szívátültetési műtétje után a rehabilitációban, a személyre szabott sportolási program kialakításában segítettek, a rendszeres találkozók pedig a sorstársakkal, érintettekkel való tapasztalatcsere lehetőségét adják a családnak.

– Magyarországi mintára itthon is szeretnénk létrehozni egy hasonló egyesületet, amely az érintettek segítésén túl hídszerepet is betöltene a magyarországi szövetség tagjai és a hazai országos egyesület és más partnerek között. Egyik legfontosabb célunk, hogy kapcsolatokat építsünk erdélyi magyar orvosokkal, pszichológusokkal, gyógytornászokkal, dietetikusokkal, hogy a szervátültetettek rehabilitációjában segítséget tudjunk nyújtani, emellett számos más területet is át szeretnénk fogni

– mondta érdeklődésünkre az egyik kezdeményező, Dániel Botond.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Hozzátette: az egyesület bejegyzéséhez szükséges tennivalókon túl már elkezdték feltérképezni az Erdélyben élő, szervátültetésre váró vagy már a műtéten átesett személyeket, annak érdekében, hogy felmérjék az igényeket és lehetőséget találjanak azok teljesítésére. 
A bejegyzés előtt álló Romániai Magyar Szervátültetettek Egyesületét a szep­tember 28-án, Gyergyó­szent­mik­lóson szervezett FussNeki! adománygyűjtő program keretében lehet támogatni, ekkor az egyesület bejegyzésére és elindítása költségeinek fedezésére gyűjtenek. A leendő egyesület projektjét a Gyergyói Közösségi Erőforrásközpont fogadta be, így nyílt lehetőségük arra, hogy részt vehessenek a programban. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!