Támogatásról, társulásról döntöttek

HN-információ
Támogatást nyújt a gyergyó­szent­miklósi önkormányzat az intézményekben élő sérült felnőtteknek, valamint a szociális elhelyezési központokban, illetve a hivatásos nevelőszülőknél lévő gyerekeknek – többek között erről döntöttek rendes havi tanácsülésen.

Legutóbbi ülését is a világhálón tartotta a testület.                                                                    Fotó: Lázár Hajnal

A nagykorú, szociális ellátó intézményekben élő – gyergyószentmiklósi lakcímmel rendelkező – sérült személyek ellátásából vállal át a város költségeket, személyenként havonta 230 lejt. Az érintett személyek gyergyószentmiklósi, gyer­gyótölgyesi és csíkszépvízi intézményekben vannak elhelyezve, átlagban pedig havonta 16 személy részesül ilyen jellegű ellátásban. Tavaly az ilyen jellegű ellátásra költött összeg 43 730 lej volt. A nevelőközpontokban, valamint a hivatásos nevelőszülőknél lévő gyerekek támogatásáról is döntött a testület, ami ebben az esetben havi 170 lej/fő/hónap értékben nyilvánul meg. Az elmúlt évben 37 gyermek részesült ilyen jellegű támogatásban, ebben a hónapban 32 olyan ellátó rendszerben lévő gyermekről tudnak, akiknek a szüleik gyergyószentmiklósi lakhellyel rendelkeznek. Tavaly a város összesen 76 430 lejt fordított erre a célra. A tanácsülésen döntöttek arról is, hogy Gyergyó­szent­miklós is csatlakozik a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláshoz. Azt remélik, a társulás elsősorban a közös turisztikai projektek megvalósításában és a turisztikai kiállításokon, expókon való részvételben nyújt majd segítséget. A több települést is magában foglaló társulás alapító tagja többek között Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda, Maroshévíz, Szé­kelykeresztúr, valamint Gyergyó­szárhegy is. Elfogadták a tavalyi év, valamint az idei első negyedév megvalósított költségvetését. E szerint tavaly a tervezett jövedelem több mint 88 százaléka megvalósult, a költség oldalon a polgármesteri hivatal – az alárendelt intézményekkel együtt – 80 millió lejt kezelt. Szó esett az alárendelt intézmények helyzetéről is, míg korábban arról döntöttek, hogy kényszerszabadságra küldik az alkalmazottak egy részét, most úgy határoztak, hamarosan újratárgyalják az intézmények újranyitásának lehetőségét, hiszen az állam nem támogatja a közalkalmazottak kényszerszabadságát.

HN-információ





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!