Személyzethiány nehezíti a munkát

Nehézkesen indul a tanév a gyergyószentmiklóson mű­ködő értelmi sérült gyer­mekek és fiatalok nap­közi­ otthonában: kevés a fejlesztő pedagógus a speciális osztályokban, a fiatal felnőttek csoportjának szakszerű foglalkoztatását önkéntes munkaként végzik.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Személyzethiány nehezíti a munkát
Nem adják fel. A fejlesztés az elsődleges Fotó: Napsugár az esőben egyesület

Az elmúlt években egyre több egyes fokozatú értelmi sérült gyermek került az intézménybe, de a szakszemélyzet számát nem növelte a tanfelügyelőség: hat fejlesztő pedagógus jut a 37 beiskolázott gyermekre, kisegítő személyzet pedig nincs – vázolta a nehézségeket Csata Kinga fejlesztő pedagógus, intézményvezető. 
A 27 éve működő gyergyószentmiklósi intézményben előkészítő osztálytól tizedikig, speciális tanterv szerint tanulnak az értelmi sérült és autista diákok. A fő szempont itt nem az, hogy megtanuljanak írni-olvasni, vagy történelmi, földrajzi ismereteket szerezzenek, hanem az, hogy önállóbbak legyenek, megtanuljanak kommunikálni, eligazodni a világ dolgaiban. Tanulmányaik befejezése után a felnőttcsoport foglalkozásai­ra járhatnak, ám ezt a munkát önkéntesen végzi egy fejlesztő pedagógus. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Nincs megoldva azoknak a fiataloknak a helyzete, akik elvégzik a tizedik osztályt, hiszen semmi más nincs az életükben a családjukon kívül csak ez a közösség. Ezért próbáljuk önkéntesen megoldani a felügyeletüket, fejlesztésüket, de ez hosszú távon nem megoldás, fontos lenne, hogy a tanfelügyelőség pedagógust alkalmazzon

– mondta Csata Kinga. Hozzátette: jelenleg közel húsz fiatal van náluk, akik már nem iskolások.

Személyzethiány nehezíti a munkát
A gyergyószentmiklósi intézményt a Napsugár az esőben egyesület indította el, amely jelenleg is az osztálytermek felszerelését biztosítja. A környező falvakból ide járó gyermekeket két iskolabusz szállítja az iskolába. 

– Több cég, intézmény, sport­egyesület és magánszemély fontosnak tartja a speciális osztályok támogatását, ez mind azt jelzi, hogy az elmúlt évek munkája nem volt hiábavaló, az emberek tudnak rólunk és fontosnak tartják, hogy valamilyen módon foglalkozzanak ezekkel a gyermekekkel

– összegezte tapasztalatait Csata Kinga.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!