Speciális engedélyre várnak

Az előző évekhez hasonlóan alakul az iskolai és óvodai iratkozások után a diáklétszám Hargita megye szórványtelepülésein. Több helyen összevont osztályokban, különleges tan­ügy­mi­nisztériumi engedéllyel indul a magyar nyelű oktatás a 2024–2025-ös tanévben is, amennyiben ezek működését jóváhagyják.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Speciális engedélyre várnak
A Kemény János iskola. Remélik, hogy betelnek a helyek Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A maroshévízi Kemény János Elméleti Líceumban 12 helyet hirdettek meg előkészítő osztályba: ezek közül kilenc már betelt, a vezetőség bízik abban, hogy a fennmaradó helyekre is lesznek jelentkezők a második szakaszban. Az óvodai csoportok meghirdetett helyeiből kevés maradt üresen.

– A normál tagozatú óvodai csoport húsz meghirdetett helyére tizenhárman vissza­iratkoztak az elmúlt tanévből, a hosszított programú csoportban nyolc hely maradt szabadon: ezek az adatok jóval biztatóbbak, mint az előző években

– fogalmazott érdeklődésünkre Deme Gabriella, a Kemény János Elméleti Líceum igazgatója. Hozzátette: a szomszédos településekről, Salamásról és Gödemesterházáról két-két óvodás gyermek iratkozott vissza a következő tanévre, az előkészítő osztályban pedig egy, Salamásról iratkozott tanuló lesz. 
Speciális tanügy­minisz­tériumi engedélyre várnak Gyer­gyó­töl­gyesen a magyar nyelvű összevont osztályok és óvodai csoportok működtetéséhez a jövő tanévre is: egy óvodai csoport működik jelenleg a településen, két összevont elemi osztály és egy összevont 5–8. osztály van.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Egy csoporttal, hat gyermekkel indul az óvodai oktatás a következő tanévben is, amennyiben ismét megkapjuk a tanügyminisztériumi engedélyt erre, hiszen jóval a megengedett létszám alatt van a csoport. Az általános iskolában valamivel jobb a helyzet, többen lesznek: két összevont osztályt indítunk, összesen 18 gyermekkel. Az 5–8. osztályban ismét kevesebben, összesen hét gyermek kezdi a tanévet jövőben

– összegzett érdeklődésünkre Bortis Zsolt, a Tölgyesi Általános Iskola aligazgatója. 
Alina Natea, a galócási általános iskola igazgatója elmondta: a településen a következő tanévben az összevont magyar osztályban két diák fog tanulni, második és negyedik osztályban. Idén senki sem iratkozott magyar tagozaton előkészítő osztályba.

– Az ide járó tanulók mellett három magyar iskoláskorú gyermek van a településen, akik Maroshévízen tanulnak. Minden évben kérjük a speciális engedélyt az összevont magyar osztályok működéséhez, bízom benne, hogy most is megkapjuk. Mivel magyar nyelvű óvodai oktatás nincsen, és a házasságok nagy része vegyes házasság, a gyermekeket a román óvodai csoportba íratják

– mondta Alina Natea. Kiemelte: a román közösség is fogyatkozóban van, kevés a fiatal család, a 2024–2025-ös tanévtől mindössze 13 előkészítő osztályossal indul az oktatás a román tagozaton.
Salamáson két magyar diák iratkozott előkészítő osztályba, a magyar nyelvű összevont óvodai csoportban pedig nyolc gyermek lesz jövőre – tudtuk meg Portik Mária Erika pedagógustól. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!