Hirdetés

Örökségvédelem diákoknak

Több Gyergyó térségi tanintézet kapcsolódott be az Örökségünk őrei elnevezésű projektbe, a diákok műemlékeket gondoznak, ismertetnek. A hattagú csapatok feladata a rendezvényszervezés a műemlék népszerűsítése érdekében.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Örökségvédelem diákoknak
Lelkes csapat őrzi az örmény templomot Fotó: Ambrus Dorottya

Agyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskola egy újfalvi és egy tekerőpataki csapattal nevezett a versenybe: a helyi Elekes malom és a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom bemutatására és népszerűsítésére készülnek. 
– Bemutatkozó videókat készítettünk és osztottunk meg az iskola közösségi oldalán, most pedig rendezvényszervezésre készülünk, hogy testközelbe hozzuk a gyermekek számára az örökségvédelmet – fogalmazott érdeklődésünkre Ambrus Dorottya pedagógus, csapatvezető. 
Elmondta: interaktív módon, az örmény közösség bevonásával szeretnék ismertetni minél több emberrel a templomot, ezért nyílt napot szerveznek november végén. Szeretnének olyan érdekességeket feltárni a nagyközönség előtt, amelyekre eddig nem derült fény, valamint a toronymúzeum bemutatásával és kötetlen beszélgetéssel várják az örmény közösségi házba az érdeklődőket november 30-án.
Az országos vetélkedő részeként a diákok által kiválasztott műemlék gondozása is hozzátartozik a projekthez: mivel az örmény templom esetében erre nincs szükség, a fókuszt a népszerűsítésére, értékének tudatosítására helyezik, felhívva a figyelmet a műemlékkel kapcsolatos kevésbé ismert részletekre.
Az iskola másik csapata a gyergyóújfalvi Elekes malom őrzésével csatlakozott a vetélkedőhöz. A B kategóriás műemlék bemutató videójában elhangzik: a környéken lévő vízimalmoktól eltérően nem hegyi patak, hanem a Maros hajtja, és ez Gyergyó vidékének legértékesebb tájgazdasága.
A gyermekek a falu lakóit is bevonva szeretnék megismertetni az épületet, annak értékét a nagyvilággal: a malom udvarára szervezendő esemény részeként a galambas nevű sütemény elkészítésével emlékeznek majd az egykori molnárokra, a tevékenységbe osztálytársaikat és a falu lakóit is bevonják – mondta Elekes-Köllő Márta pedagógus. Hozzátette: a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum csapata a Lázár-kastély őrzését vállalta el a verseny keretében.
A következő fordulóban az 5–8. osztályos diákoknak kreatív videót kell készíteniük az épület múltjáról és jelenéről, a középiskolásoknak pedig egy dallal és egy hozzá kapcsolódó videoklip segítségével kell ismertetniük a kiválasztott műemléket. Az iskolai és regionális szakaszokat követően az országos döntő 2023 májusában szervezi az RMDSZ. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!