Optimális megoldást keresnek

Egyelőre szünetelnek a Tűz­oltók és Nicolae Bălces­cu utca kereszteződésénél ko­ráb­ban elkezdett munkálatok Gyergyószentmiklóson. Az ide tervezett, a mobilitási tervbe utólag belefoglalt körforgalom ugyanis nem oldaná meg a rendkívül forgalmas útkereszteződés helyzetét és a lakosoknak sem felel meg a tervezett változat. A városvezetés optimális megoldást igyekszik találni, addig marad a jelenlegi „döcögős” útkereszteződés.

Boncina-Székely Szidónia
Optimális megoldást keresnek
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Több hónapja leálltak a Tűzoltók és a Nicolae Bălcescu utca kereszteződéséhez tervezett körforgalom kivitelezési munkálatai. A mobilitási tervbe utólag bevett infrastrukturális átalakítás a lakosok ellenkezését váltotta ki, hiszen olyan megoldásokat tartalmaz, amely révén egyirányúsítanák a Tűzoltók utcának ezt a szakaszát, továbbá az innen nyíló Mező utcából sem lehetne kihajtani a leendő körforgalom irányába. 

– A körforgalomnak azt kellene szolgálnia elsősorban, hogy megkönnyítse a Tűzoltók utcából való kijutást, hiszen azon a szakaszon nagy a forgalom és sok közlekedési baleset történik. Ugyanakkor tény, hogy az elkészült terv nem bizonyul jó megoldásnak. Próbálunk optimális megoldást találni a körforgalom tervezett helyének elmozdításával, ami oszlopcserével és akár területvásárlással fog járni

– mondta el megkeresésünkre Nagy Zoltán városmenedzser.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Optimális megoldást keresnek
Kátyúban a körforgalom kialakítása. Távol a tervektől

Hangsúlyozta: nem mondanak le arról, hogy rendezzék a forgalmat ezen a szakaszon, de egy rossz terv kivitelezését nem tartja megoldásnak csak azért, hogy be legyen fejezve a munkálat.
A városmenedzser szerint amennyiben sikerül egy új engedélyeztetési folyamaton átvinni a körforgalom tervének új változatát, jövő évben megépülhet az.
Amint arról korábban beszámoltunk, Gyergyószentmiklóson 2022 őszén kezdődtek el a mobilitási terv megvalósítását célzó munkálatok: a több mint 30 millió lejes finanszírozású projekt célja többek között a tömegközlekedés, valamint a nem motorizált közlekedési formák ösztönzése, és a személygépkocsik használatának csökkentése. 

Eltávolították a határjelző keresztet
Az itt álló, becslések szerint a 18. században készült határjelző keresztet a munkálatok idejére eltávolították. A kőkeresztként ismert emlékműn – amelyhez hasonló több van a településen – nem volt eredetileg felirat, az 1900-as évek elején hátuljára egy szentképet helyeztek el. A történelmi és vallási jelkép egykor a város északi határát jelölte – tudtuk meg Ferencz-Mátéfi Kriszta múzeumigazgatótól.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!