Nőtt a diáklétszám

187 diák kezdte az idei tanévet a maroshévízi Kemény János Gimnáziumban. Bár az intézménynek továbbra sincs bentlakása és az ingázás is sok áldozattal jár, az érettségi vizsgán elért jó eredményeknek köszönhetően nőtt az iskola népszerűsége. A pozitívumok közé sorolható az iskolai meleg ebéd, amely óvodától kilencedik osztályig jelképes összegért elérhető minden diák számára.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nőtt a diáklétszám
Jó eredmények születnek a szórványiskolában. Pozitív változások Fotó: Archív

Több diákkal kezdte a 2024–25-ös tanévet – a tavalyi adatokhoz képest – Maroshévíz magyar nyelvű tanintézete: míg tavaly 182 tanuló járt az intézménybe, idén 187-en választották a Kemény János Gimnáziumot.

Sikeres érettségi mint vonzerő

– Még ma, a tanévnyitó napján is jöttek áthelyezési kéréssel hozzánk, így 187 diákkal kezdtük az évet: az óvodai és napközis csoportokban 31, az elemi osztályokban 51, az általános iskola felső tagozatán 45 és a középiskolában 58 diák kezdte el a tanévet. A nyolcadik osztályt végzettek közül öten maradtak nálunk, további nyolc diák más településekről jött hozzánk tanulni, többek között Kápolnásfaluból, Borszékról és Gyergyócsomafalváról. A szülők a tavalyi jó érettségi eredményekre alapozva választották a mi iskolánkat

– hangsúlyozta megkeresésünkre Deme Gabriella igazgató, megjegyezve, hogy az elmúlt tanévet követően a 14 végzős diák közül 13-an sikeres érettségit tudhatnak maguk mögött. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Bár a Kemény János Gimnázium bentlakásának megépítése 2008-ban elkezdődött, engedélyezési és tervezési problémák miatt az építkezés több éve leállt és nem indult újra, így az ide járó diákok egy része iskolabusszal közlekedik, azoknak a középiskolásoknak pedig, akik távolabbról érkeznek, meg kell oldaniuk a lakhatást. 

– Igyekszünk segíteni abban, hogy a szülők olyan kintlakást találjanak a gyermeküknek, ahol biztonságban érzik őt, ennyit tehetünk jelenleg

– vázolta a helyzetet Deme Gabriella. 

Meleg ebéd jutányosan

Az intézményben óvodától kilencedik osztályig különböző pályázatok és programok által biztosítják a meleg ebédet a tanulók számára. 

– Az óvodások számára a magyar kormány és a Maroshévízi Magyarok Egyesülete finanszíroz egy részösszeget az ebéd árából, így a 17 lejes teljes ár felét kell fizetniük a szülőknek. Az elemi osztályokban az Iskola Alapítvány projektje révén ingyenesen biztosítják a tanulóknak a délutáni oktatást, valamint a 17 lejes teljes árból 5 lejjel kell hozzájárulniuk a szülőknek az ebédhez. Az 5–8. osztályosok az iskolaelhagyást célzó országos programban (PNRAS), a kisegítő órák keretében ebédet is kapnak az október 1. – május 31. közötti időszakban

– ismertette a tanintézet által nyújtott pozitívumokat Deme Gabriella.
A maroshévízi magyar iskolába több mint 52 gyermek érkezik a környező településekről: bár az intézménynek van iskolabusza, többször megtörténik, hogy annak javítása miatt napokig a szülőknek kell megoldaniuk a szállítást, ez pedig elégedetlenséget szül. 

Elkelne még egy busz

– Székpataktól Salamásig naponta több mint kétszáz kilométert tesz meg az iskolabusz, azok a gyermekek, akik ingáznak, reggel hat óra után már úton vannak és késő délután érnek haza, ami nagy áldozatot jelent, de még ezt is vállalják, hogy magyar intézménybe járhassanak. Akkor van gond, amikor az iskolabuszt javítani kell, ilyenkor nem tudjuk megoldani a szállítást, ezért égető szükségünk lenne több járműre

– sorolta a nehézségeket Deme Gabriella, hozzátéve, hogy ezen igényüket a helyi önkormányzat, a megyei tanfelügyelőség és a megyei tanács felé is jelezték. Hargita Megye Tanácsának elektromos autóbuszok beszerzését célzó programja megoldaná a helyzetet, ehhez a helyi önkormányzatnak kell döntenie arról, hogy a jármű költségeinek fedezésében részt vállal-e vagy sem. 
A szakképzett pedagógusokkal, kabinetrendszerben működő intézményben idéntől digitális terem is szolgálja a tanulók előmenetelét: laptopok, interaktív tábla és internet-hozzáférés segíti a tudás átadását.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!