Hirdetés

Nincs előrelépés a vaslábi vasúti átjáró ügyében

Több éve tisztázatlanok a tulajdonjogi viszonyok a 126-os megyei út Vaslábot Gyergyóújfaluval összekötő egyik szakszán, emiatt nem épült meg a vasúti átjárónál lévő rész. A megyei önkormányzat képviselői helyszíni sajtótájékoztatón ismertették az elmúlt évek próbálkozásait, illetve a jelenlegi helyzetet.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nincs előrelépés a vaslábi vasúti átjáró ügyében
Nem készült el teljesen az út. A bürokrácia tett keresztbe Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A 2015-ben elkezdődött európai uniós beruházás révén a Vaslábot Gyergyóújfaluval összekötő szakasz készült el: a munkálatok 2018-ig zajlottak, s bár az út többi szakasza megépült, a vasúti átjárónál lévő, közel 800 méteres szakasznál nehézségekbe ütközött a megyei önkormányzat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az említett útszakasz az állami vasúttársaság tulajdonában van, a megyei tanács pedig többszöri kérésre sem kapott adminisztrációs jogot, hogy azon a szakaszon is tudjanak haladni a munkálatokkal.

– Most tartunk az ötödik megoldási kísérletnél, az évek során több javaslatunk volt a közlekedési minisztériumnak, de egyikre sem kaptunk engedélyt. A legutóbbi elképzelésünk az, hogy a használhatósági papírra való hivatkozással újrakezdjük a munkálat közbeszerzését, és újra kérjük a minisztériumtól az engedélyt, hogy végrehajthassuk a munkálatot – mondta el helyszíni sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: új urbanisztikai bizonylatot kapnak a vaslábi önkormányzattól, és a vasúttársasággal közösen kérik az engedélyt a közlekedési minisztériumtól.

– Az itt lakók folyamatosan panaszkodnak a por miatt, sajnos nem tudunk megoldást nyújtani számukra. Az útszakaszon nagy a forgalom, sok a teherautó, és néhány esetben a GPS-rendszer ide irányítja a személyautókat is, amelyek aztán alig tudnak itt áthaladni, és biztos, hogy következőleg messze elkerülik – fogalmazott Fórika István, Vasláb alpolgármestere. 

Az említett 800 méteres útszakasz karbantartási munkálatait a megyei önkormányzat végzi, de még így is nehézkesen lehet itt haladni, a befejezés pedig még várat magára. Az európai uniós beruházásnak 2026-ig el kell készülnie.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!