Negyvenmillió lej érkezik Gyergyószentmiklósra

Hét új beruházásra írt alá támogatási szerződést Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere. Ezáltal több mint negyvenmillió lej érkezik a városba, önrészre nem lesz szükség.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Negyvenmillió lej érkezik Gyergyószentmiklósra
Jó hírekről számolt be Csergő Tibor: hét új beruházás kezdődhet el Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) programban pályázott sikeresen a gyergyószentmiklósi városvezetés. Amint Csergő Tibor, a város polgármestere ismertette, a nyolc benyújtott támogatási kérelemből eddig hétre sikerült aláírni szerződést, összesen több mint negyvenmillió lej értékben. Újfalu, Csomafalva, Szárhegy és Alfalu partnerségével két nagy és hat kisebb méretű elektromos autóbuszokat vásárolnak a városi közösségi közlekedés, illetve körjárat biztosítására, erre 12,5 millió lejt fordíthatnak.

Egy másik pályázat révén huszonnégy szolgálati lakás épül a Makkos utcában egy másik, 7,2 millió lej értékű támogatási szerződés révén, négy, egyenként háromszintes, energiahatékony és környezetbarát épületben. Az alacsony fenntartási költségű lakásokat orvosoknak és pedagógusoknak szánják.

Továbbá 1,2 millió lejes beruházással digitalizálják a városi infrastruktúra terveit, illetve tíz elektromos töltőállomást is létesítenek a város és Gyilkostó területén. Mindemellett intelligens forgalommenedzsmenti rendszert is kiépítenek a közlekedés- és közbiztonság növelése érdekében. Ez gyakorlatilag a város bekamerázását, intelligens buszmegálló- és parkolórendszer kiépítését jelenti 2,2 millió lejből.

Folytatódik és bővül a tömbházszigetelési program is, további öt tömbház hőszigetelésének kivitelezése indulhat el: a Bucsin negyedi 2-es és 20-as, a Virág negyedi 19-es, az IPEG- és a Forradalom negyedi 9-es tömbház fog megújulni. A külső szigetelésen kívül ajtó- és ablakcsere, valamint a fűtésrendszer cseréje fog megtörténni ezekben az épületekben, négyzetméterenként 200 eurós értékhatárig.

Két középület energiahatékonysága is nőni fog: a könyvtár épületére 1,3, a helyi rendőrségnek és a szociális igazgatóságnak helyet adó Kárpátok utcai ingatlanra nyolcmillió lejt költhet az önkormányzat, a későbbiekben tervezik a közmű irodáinak ideköltöztetését is.

Amint azt Csergő Tibor közölte, még elbírálás alatt van egy pályázata az önkormányzatnak a PNRR-ben, ez a Forradalom negyedi 9B tömbház felújítására vonatkozik.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!