Hirdetés

Mozgósítási gyakorlatot tart a Védelmi Minisztérium Hargita megyében

Mozgósítási gyakorlatot rendez a Védelmi Minisztérium (MAPN) jövő héten az ország magyar többségű térségében, Hargita és Kovászna megyében, hogy „felmérje a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét”.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mozgósítási gyakorlatot tart a Védelmi Minisztérium Hargita megyében
Képünk illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Az MTI-hez is eljuttatott MAPN-közlemény szerint rutingyakorlatról van szó, amelyhez hasonlót 2015-ben is rendeztek már Hargita és Kovászna megyében, idén pedig Temes és Krassó-Szörény megyében.

A MOBEX HR-CV-23 elnevezésű, június 12–16. között tartandó gyakorlat keretében tartalékosokat hívnak be a Belügyminisztérium közreműködésével. A MAPN szerint ezáltal békeidőben akarják ellenőrizni, miként tudják feltölteni a védelmi és nemzetbiztonsági struktúrák ember- és eszközállományát, valamint megteremteni az aktív katonai állomány és a tartalékosok közötti műveleti kohéziót, másfelől fel akarják frissíteni a tartalékosok katonai kiképzését.

 A MAPN felhívta a figyelmet arra, hogy

a behívóparancs átvételének megtagadása vagy a tartalékosok távolmaradása a mozgósítási gyakorlatoktól szabálysértésnek minősül, amit pénzbírsággal büntetnek.

A tartalékosok kötelesek részt venni a katonai kiképzési és mozgósítási gyakorlatokon, munkaadóik számára pedig a hatályos jogszabályok előírják, hogy a katonaság által kiállított igazolás alapján legfeljebb ötnapos fizetett pótszabadságot kell adniuk a mozgósított alkalmazottaknak.

A tartalékosok mozgósítási gyakorlatainak megszervezése a hadsereg és a nemzetbiztonsági szervezetek fontos feladata, ezeket a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyása alapján évente mintegy tíz megyében szervezik meg –  teszik hozzá a közleményben. Az országnak negyvenegy megyéje van, a főváros különálló közigazgatási egységet képez.

Romániában a parlament által 2005-ben elfogadott törvény békeidőben felfüggesztette a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregben kizárólag önként jelentkező hivatásos katonák szolgálnak. A sorkatonai szolgálat kizárólag akkor válik ismét kötelezővé, ha kihirdetik a hadiállapotot, az ostromállapotot vagy az általános mozgósítást.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!