Hirdetés

Most kell felszólalni ahhoz, hogy 2028-tól a számunkra fontos fejlesztésekre pályázhassunk az Európai Unióban!

A Régiók Európai Bizottságában új jelentést dolgoznak ki, amely az EU vidéki térségeinek fejlesztését célozza. Az ehhez kapcsolódó kétlépcsős konzultációt ismertette Borboly Csaba raportőr és Csák László szakértő a pénteken tartott sajtótájékoztatón.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Most kell felszólalni ahhoz, hogy 2028-tól a számunkra fontos fejlesztésekre pályázhassunk az Európai Unióban!
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

A jelentés célja azoknak az EU-s politikáknak a kialakítása, amelyek elősegítik a vidéki térségek gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődését a kulturális sokszínűség és kreativitás kiaknázásával.

–  Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az Európai Unió mindig előre tervez. Ahhoz, hogy 2028-ban olyan forrásokat hívhassunk le, amelyekre valóban szükségünk van, most kell felszólalni. Ne mások határozzák meg, hogy mi a fontos számunkra.

A mi vidékünk erősségét kell figyelembe venni, a saját turisztikai vonzerőnket kell kiemelni a saját kultúránk, hagyományaink és értékrendszerünk alapján

– mondta el Borboly Csaba, aki a konzultáció által a társadalmi, gazdasági és környezeti átalakulás elősegítéséhez járulna hozzá.

Csák László vidékfejlesztési szakértő kiemelte, hogy ez a jelentés a kultúraközpontú vidékfejlesztésre teszi a hangsúlyt, a helyi jellegzetességek és értékek mentén. Olyan megújulást kezdeményez, amely a hagyományokra alapoz, és figyelembe veszi a kisebbségek érdekeit is, hiszen a vidéki élet sok esetben hozzájuk kapcsolódik.

A konzultációra beérkező észrevételek és tapasztalatok segítenek megvilágítani azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a vidéki fejlődésre, a kulturális örökség megőrzésére és a fenntartható gyakorlatok népszerűsítésére, különös hangsúlyt helyezve a biokulturális területekre. 

A felmérés kiemelkedő fontosságú a vidéki térségek formálásában, amelyek hatással vannak a vidéki közösségekre. A beérkező hozzászólások hozzájárulhatnak a befogadóbb, sokszínűbb és fenntarthatóbb kezdeményezések kialakításához. A felmérés szeptember 18-án zárul, amelyet egy újabb konzultációs lehetőség követ, melynek határideje szeptember 30., de erről a későbbiekben tájékoztatnak – tájékoztat Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

A kérdőív itt érhető el.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!