Hirdetés

Minimális a növekedés

A bemutatott sarokszámok alapján megállapítható, hogy a tavalyi évhez képest minimális a növekedés a megye költségvetésében. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint kritikus helyzetből kezdik az éves költségvetés tervezését.

Kovács Andrea
Minimális a növekedés
Kritikus helyzet. Sajtótájékoztatón ismertették a számokat Fotó: László F. Csaba

A kedd délutáni sajtótájékoztatón ismertették a 2022-es és 2023-as év költségvetési számokat, melyből kiderült, hogy a növekedés a tavalyi évhez képest mindössze 8,87 százalék. Az idei költségvetést január közepéig kell hogy elfogadják. Mint Borboly Csaba megyeelnök elmondta, a gyermekvédelmi és szociális rendszerekben összességében nagyjából 25 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest.

Az önkormányzati és megyei útépítésekre a tavalyi évhez képest idén 3,5 millió lejes növekedés van, de a megyeelnök szerint ennek a hússzorosára lenne szükség a fejlesztések kivitelezéséhez.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy több mint 9,5 millió lejjel kevesebb jut Hargita megyének a hozzáadottérték-adóból. Az állami költségvetési törvény értelmében a megyék helyi költségvetésének kiegyensúlyozására a hozzáadottérték-adóból levont összegeket úgy osztják el, hogy a bevételek összértéke ne legyen kevesebb 350 lej/lakos/évnél, de ne haladja meg a 275 ezer lej/megye/év összeget. Ez Hargita megye esetében szinte tízmillió lejes csökkenést jelent.

– Nagyon felelős költségvetést szeretnénk készíteni és minél hamarabb elfogadni, pont azért, hogy ha kevesebb összegből is gazdálkodunk, lehessen tervezni. Fontos, hogy aki számít a megyei tanács közreműködésére, támogatására, partnerségére, idejében tudja, mik a lehetőségek az évben – fejtette ki Borboly Csaba.

A 2023-as költségvetés véglegesítésében számítanak a lakosság véleményére is, ezért tematikus kérdőívet küldenek ki, melynek segítségével felmérhetik a lakossági igényeket, és további véleményeket, észrevételeket fogalmazhatnak meg.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!