Hirdetés

Medvével ütközött az autó, de a sofőrt tették felelőssé, mivel „Vigyázat, állatok” feliratú tábla volt kihelyezve

Kevesebb lakossági bejelentés érkezett tavaly a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez, mint azelőtt, ellenben ötször annyi létesítmény esetében kérte a fogyasztóvédelmi felügyelőség a működés ideiglenes megszüntetését, mint 2022-ben – derül ki a Prefektusi Kollégium februári ülésén bemutatott jelentéséből. A hétfői gyűlésen a tavaly esett vadkárokról is szót ejtettek, valamint az új nyugdíjtörvényről is.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Medvével ütközött az autó, de a sofőrt tették felelőssé, mivel „Vigyázat, állatok” feliratú tábla volt kihelyezve
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Tavalyi tevékenységét értékelte Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a Prefektusi Kollégium februári ülésén. A frissen elkészített éves jelentést Laurențiu Moldovan fogyasztóvédelmi főfelügyelő ismertette.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség összesen 1283 ellenőrzést végzett az elmúlt évben. Az összesítés szerint 958 alkalommal állapítottak meg törvénysértést, 1062 esetben róttak ki pénzbírságot. A jogsértési bejelentés alapján kiszabott bírságok teljes összege több mint 6,56 millió lej, ebből 1,28 millió lej folyt be az államkasszába december végéig. Az írásbeli figyelmeztetések száma 617 volt, és 146 esetben rendelték el problémás vagy a fogyasztókra nézve veszélyes áru megsemmisítését. A kereskedelmi forgalomból véglegesen kivont és megsemmisített termékek összértéke meghaladta a 179 ezer lejt. 76 létesítmény működésének kérték az ideiglenes megszüntetését, ugyanez a szám 2022-ben csupán 13 volt.

A vizsgált időszakban összesen 577 lakossági bejelentést kaptak, ami csökkenést mutat a 2022-ben regisztrált 806 panaszhoz képest. Az 577 panaszból 396-ot találtak megalapozottnak, és az ügy kivizsgálása után a fogyasztó javára döntöttek; 121 panaszt megalapozatlannak talált a fogyasztóvédelem, 16 alkalommal átirányították más intézményekhez a regisztrált panaszokat, és 12 ügy zárult békés rendezéssel. 67 esetben élelmiszeripari termékek, 208 esetben nem élelmiszeripari termékek, 302 esetben pedig szolgáltatásnyújtás miatt érkezett panasz. Néhány bejelentést a panaszosok utólag visszavontak, a korábbi évekhez képest a számok jelentős csökkenése figyelhető meg – olvasható a hatóság éves tevékenységi jelentésében.

Kovács Andrea

A fogyasztóvédelem munkatársai tavaly 28 alkalommal vettek mintát olyan termékekből, amelyeknél azt feltételezték, hogy nem megfelelőek. Ezeket laboratóriumi elemzéseknek vetették alá, 26 esetben bizonyosodott be a feltételezés.

Vadkárok a megyében

A védett fajok (medve, farkas) által okozott károk megtérítéséről szóló törvény alkalmazásával kapcsolatos szempontokat a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Domokos László József ismertette. 2023. január 6-án lépett hatályba a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium által kezdeményezett kártalanítás nyújtásának módjáról szóló törvény. 

Tavaly a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 558 kártalanítási kérelmet regisztrált, ebből 505 esetben medvék, 33 esetben farkasok okozta károkra hivatkoztak. A nyilvántartásba vett 558 kárigény közül 502 esetben teljesültek a kártalanítás jogi feltételei, és összesen több mint 2,1 millió lej összegű kártalanítást hagytak jóvá, melyből eddig 283-at fizettek ki 973 ezer lej értékben. 

Tavaly négy olyan esetet regisztráltak, amikor emberre támadt a medve, de a kártérítéshez szükséges összegeket még nem utalták ki. Emellett

három esetben rongálódtak meg gépjárművek medvével való ütközés következtében, egy esetben a jármű tulajdonosát tették felelőssé, mivel „Vigyázat, állatok!” feliratú táblák voltak kihelyezve, a másik kettőben pedig az útkezelőt találták felelősnek.

Mind a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), mind Hargita Megye Tanácsa megtagadta a kártérítés kifizetését, és különböző indokokkal kérte a határozatok visszavonását.

Mivel a vadászati érdekeltségű fajok – mint a szarvas, az őz vagy a vaddisznó – okozta károk az Országos Erdőőrség (Garda Forestieră Națională) hatáskörébe tartoznak, a környezetvédelmi ügynökségnek nincsenek adatai az említett fajok által okozott károkról – hangzott el a hétfői ülésen.

Új nyugdíjtörvény lép életbe

Szeptember elsejétől lép életbe az új nyugdíjtörvény, melyet a Hargita Megyei Nyugdíjmegállapítási és -kifizetési Igazgatóság ügyvezető igazgatója, Vezsenyi Melinda mutatott be. Mint a jelentésben áll: ez lesz minden idők legnagyobb nyugdíjreformja, melynek két fő célkitűzése van, a rendszerben levő egyenlőtlenségek megszüntetése és a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú stabilitásának biztosítása. Az igazgató szerint az új törvény egyik legfontosabb változtatása, hogy eggyel kevesebb nyugdíjkategóriát határoztak meg, így ezentúl korhatáros, előre hozott, rokkant- és hozzátartozói nyugdíj lesz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A standard nyugdíjkorhatár mind a férfiaknak, mind a nőknek 65 év lesz, a nők esetében ezt fokozatosan növelik 2035-ig, és gyermekenként fél év nyugdíjkorhatár-kedvezményre lesznek jogosultak azok a nők, akik szültek vagy gyermeket fogadtak örökbe, és legfeljebb 3 év 6 hónap kedvezmény lesz érvényesíthető hét vagy ennél több gyermek esetében. Emellett változik a nyugdíjak számolásának módja is, felosztják a megvalósított időszakokat járulékfizetési, hasonuló/asszimilált, illetve nem járulékfizetési időszakokra a hozzájárulási alapelv értelmében, amely az új algoritmust fogja meghatározni.

Az új nyugdíjtörvényről, a nyugdíjak újraszámításának módjáról és egyéb fontos változásokról korábban is írtunk, akkor kérdéseinkre Vezsenyi Melinda, a Hargita Megyei Nyugdíjmegállapítás és -kifizetési Igazgatóság ügyvezető igazgatója válaszolt.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!