Hirdetés

Más városok példáját követve Gyergyószentmiklóson is elindul a Lábbusz program

Gyergyószentmiklóson is elindul a Lábbusz program. Hat útvonalból, tizennégy megállóból áll a rendszer, amelynek a biztonságos gyalogos gyermekkíséret mellett közösségépítő szerepet is szánnak.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Más városok példáját követve Gyergyószentmiklóson is elindul a Lábbusz program
Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen is igen jól működik a Lábbusz program. A módszert Gyergyószentmiklóson a Fenyő Szövetség szeretné gyakorlatba ültetni. Amint a szervezet önkéntesei a sajtóval ismertették, nemcsak az autóforgalom csökkentésére, hanem a kisiskolások testi-lelki jóllétére is pozitív hatással bír majd a „járatok” igénybevétele.

– A pedagógusok gyakran mondják, hogy az autóval vitt gyerekek az első órákon nehezen veszik fel a ritmust, nincsenek felébredve. Ezen is segít, ha gyalogosan mennek el az iskolába, közben beszélgetnek – mondta el Bara István, a kezdeményezők egyike.

Az elképzelés szerint a programban részt vevő gyermekek előre meghatározott időben és gyűjtőpontokon találkoznak, ahonnan felnőttek kíséretében jutnak el gyalog az iskolába. A gyerekek minden héten más felnőtt „buszsofőr” kíséretében jutnak el az iskolákba. A menetrend előre meghatározott útvonalakon halad át, az indulás minden reggel történik az alábbiakban felsorolt, a helyszínen kijelölt gyűjtőpontoktól, ahol az önkéntesek várják majd a gyerekeket, minden csoportot egy vagy több felnőtt kísér.

A részt vevő kisdiákok matricagyűjtő füzetet kapnak, amelybe mindennap beleragasztanak egy-egy matricát. Ezeket később kisebb-nagyobb ajándékokra válthatják be, ezzel is motiválják őket a mozgásra.

Októbertől indítaná el a programot a Fenyő Szövetség, várják az önkéntesek jelentkezését, akik a „buszsofőr” szerepet vállalnák. A járatok menetrendjét, a megállókat, ahonnan a gyerekeket felveszik, a későbbiekben teszik közzé. A Fenyves Járat Facebook-oldalán az igényeket vizsgáló kérdőív is elérhető, az erre érkezett válaszok alapján dolgozzák ki a pontos tervet.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!