Hirdetés

Magabiztosan a munkaerőpiacon

Négynapos pályaorientációs tábort szervez a gyulafehérvári Caritas munkavállalás előtt álló fiatalok számára Gyergyószentmiklóson. Az Iránytű a munka világába elnevezésű projekt keretében, a Csíky-kerti táborhelyszínen több mint harminc fiatal bővíti tudását elsősorban önismeret, készségek és munkaerőpiaci tudnivalók terén.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Magabiztosan a munkaerőpiacon
Önismeret a pályaválasztáshoz. Táborozó fiatalok Gyergyószentmiklóson Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Ismerkedéssel kezdődött a Caritas idei pályaorientációs tábora: a Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely körzetéből érkező, 17–22 év közötti fiatalok már az első napon jó hangulatban, sok beszélgetéssel és ismereteik bővítésével töltötték az időt. A négynapos tábor ideje alatt sok mindent tanulnak majd, hogy a frissen megszerzett tudás birtokában könnyebben eligazodjanak a rájuk váró kihívások között.

– Az idei táborban

arra fókuszálunk, hogy a jelen lévő fiatalok elsősorban önmagukat, készségeiket ismerjék meg,

ezáltal pedig az is kiderülhet, melyik szakmát érdemes választaniuk, amelyre képességeik alkalmassá teszi őket. Az önismereti munkán túl humánerőforrás-menedzser meghívottunk gyakorlati tudnivalókkal látja el őket: állásinterjúra való felkészülés, megjelenés, önéletrajz és motivációs levél írása, emellett pedig a HR-szakma megismertetése is a program része lesz. Csütörtökön környékbeli cégeket látogatunk meg, hogy képet kapjanak az itthoni munkalehetőségekről fiataljaink – vázolta a tábor programját Szabó Zsuzsa ifjúsági mentor. Hozzátette: a projekt ideje alatt azt tapasztalta,

a fiatalok készek arra, hogy kihasználják azt a rengeteg lehetőséget, amit a világ kínál nekik,

céltudatosak és törekvőek a jövőjüket illetően.

A fent elhangzottakat Miklós Nóra székelyudvarhelyi önkéntes is megerősítette: kreatívnak, függetlennek, segítőkészeknek látja a fiatalokat, akiknek legjobb tudása szerint segíteni szeretne a tábor ideje alatt.

Az Iránytű a munka világába projekt négy évvel ezelőtt kezdődött oktatási intézmények és vállalkozások bevonásával, azzal a céllal, hogy segítse a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését, csökkentse az iskolaelhagyás mértékét. A tevékenységeken részt vevő fiatalok folyamatosan cserélődnek, de azokkal sem veszítik el a kapcsolatot, akik már munkába álltak.

– Félévente harminc fiatal fordul meg régiónként a tevékenységeinken, nagyon sok pozitív élménnyel gazdagodva térnek vissza, és beszámolnak arról, hogy a csoportos foglalkozásokon elhangzottakat alkalmazni tudják a munkahelyükön – mondta el Szabó Zsuzsa.

A szerdai nap önismereti képzéssel indult: András Gabriella és Jánosi-Rekeczki Kata iskolai nevelési tanácsadók segítettek a fiataloknak tulajdonságaik, képességeik és érdeklődésük számbavételében.

– A pályaorientáció egy bizonyos szegmensével foglalkozunk a táborban: ez az önismeret, amelynek fontos részei a tulajdonságok, képességek, munkaértékek és az érdeklődés számbavétele, megismerése. Úgy engedjük útjukra őket, hogy lesz egy képességük, hogyan gondolkodjanak, amikor keresgélnek a szakmák világában – összegzett András Gabriella.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!