Hirdetés

Letették a Mesemalom alapkövét

Bölcsődének, óvodai és napközis csoportoknak helyet adó épületkomplexum alapkövét helyezték el csütörtökön délután Gyergyóditróban. Az alapkő száz év múlva kinyitható időkapszulát rejt, melyben napilapunk egy példánya is helyet kapott.

Boncina-Székely Szidónia
Letették a Mesemalom alapkövét
Fotó: Boncina-Székely Szidónia 

Több mint hét és fél millió lej értékű beruházás alapkövét helyezték el tegnap Ditróban, elkészültével korszerű épületegyüttes biztosítja majd a legkisebbek oktatását. 

A júniusban kezdődő építkezés révén 900 négyzetméteres felületen két óvodai, két napközis és egy bölcsődei csoport kap helyet, emellett beltéri játszótér, tágas, sportolásra alkalmas termek szolgálják majd a legkisebbek igényét. Az Országos Beruházási Társaság (CNI) által finanszírozott épület nem szabványos terveit Máthé Zoltán tervező készítette. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az RMDSZ országos, megyei és helyi vezetőinek, a helyi és megyei önkormányzat képviselőinek jelenlétében zajló ünnepségen egy időkapszulát helyeztek el az alapkőben.

– Több mint száz év kisebbségi lét után is erős iskoláink vannak, jól tanuló gyermekeink, eredményes sportolóink, összetartó katolikus közösségünk – ezekről helyeztünk el bizonyítékokat az alapkőbe öntött kapszulába. Fontosnak tartottuk, hogy minél több kézzel írott dokumentum kerüljön bele, bízva abban, hogy száz év múlva is tudják majd olvasni kézírásunkat utódaink – fogalmazott Puskás Elemér polgármester az ünnepségen. 

A henger alakú fém időkapszulába Puskás Elemér polgármester, Mezei László tanító, ft. Kovács Szabolcs érseki titkár üzenetei mellett hagyományos ételek receptjeit, a település látványosságairól, jeles eseményeiről, legidősebb polgárairól készült fényképeket, kiemelkedő tanulók, sportolók eredményeit zárták be, de tettek bele pénzérméket, vetőmagot, rózsafűzért, székely zászlót, ditrói székelyruha-anyagot és a Hargita Népe napilap egy példányát is.

Letették a Mesemalom alapkövét

– Örömünnep a mai a ditrói oktatás történetében – hangsúlyozta ünnepi beszédében Puskás Anna, a Siklódy Lőrinc Általános Iskola igazgatója az új intézmény fontosságáról beszélve. – Mint ahogy a malom is nélkülözhetetlen volt őseink mindennapjaiban, és a betevő faltot biztosította, úgy a biztonságos, megfelelő környezetben történő mesés, játékos tanulás a közösséggel való ismerkedés és beilleszkedés nélkülözhetetlen alapköve gyermekeink számára. Ezt fogja biztosítani a leendő épület, amely magyar gyökereink ápolásának és életben tartásának színtere lesz – fogalmazott Puskás Anna. 

A Malom utcai ünnepség részeként diákok szavalatait, óvodások ünnepi műsorát láthatták-hallhatták a jelenlévők.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!