Kormánytámogatásra lenne szüksége a megyének

HN-információ
A Hargita megyei önkormányzat a már elkezdett, jelenleg is futó gyergyószéki beruházásait – döntő többségében útépítéseket – keresték fel a megye vezetői tegnapi terepszemléjükön Ion Proca prefektus társaságában. Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta: azért hívták meg a prefektust, hogy közvetítésével a megye pénzt kapjon beruházásai befejezésére a kormány tartalékalapjától.

Gyergyóremetei hulladéktározó. A működtető cég kiválasztása van hátra                                   Fotók:Erős Zoltán

Az egész napos terepszemlét Tölgyesen kezdte a megyei önkormányzat vezetősége, lapunk Gyergyóremetén csatlakozott az elöljárók karavánjához. A Gyergyóremete határában található hulladéklerakó központnál saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy kifogástalan állapotban van a néhány éve átadott létesítmény. A megyei önkormányzatnak már csak egy működtető cégre lenne szüksége. A látogatás után Laczkó-Albert Elemér polgármester a remetei közösségházba invitált mindenkit. Járdák épülnek a gyergyószéki falvakban A terepszemle ezt követően Gyer­gyóditróban és Gyergyócso­ma­fal­ván folytatódott. Mindkét községben járdák épülnek, a megnövekedett autósforgalom miatt szükség is van ezekre, azaz a gyalogosközlekedés biztonsága miatt fontos beruházások. Dit­ró­ban több mint négy kilométeren, Gyer­gyó­csomafalván a község teljes hosszában építettek járdát. Cso­ma­falva volt egyben a végállomás is, Borboly Csaba és az őt elkísérő megyei tanácsosok, gyergyószéki polgámesterek, a megyei önkormányzat szakértői a helyi polgármesteri hivatalban tartottak sajtótájékoztatót. Kormányfinanszírozásra lenne szüksége a megyének Borboly Csaba elmondta: Töl­gyesen kezdték a terepszemléjüket, elsősorban az épülő utakat vették sorra. Hamarosan a Hágótő és Tölgyes közötti útszakaszon elkezdik építeni az átereszeket, hidakat. Megnézték, hogy miként haladnak a bélbori úttal is. Ez azért fontos, mert összeköti Székelyföldet Bukovinával, ezért elsősorban idegenforgalmi szempontból kezeli prioritásként a megyei önkormányzat – részletezte a megyei tanács elnöke. A beruházást uniós forrásokból finanszírozák. A gyergyóremetei 153D jelzésű út építése is fontos, ez a község központját köti össze a tejporgyárral, illetve a megyei hulladékgazdálkodási központtal. Gyergyóvárhegyen megnézték a Maros-hidat, amely az elöljáró beszámolója szerint életveszélyes állapotban van. Megoldást keres a megyei önkormányzat, ugyanis pillanatnyilag a Maros Vízügyi Igazgatósággal pereskedik a megye. Borboly Csaba ugyanakkor elmondta, Ion Proca prefektust azért hívták el a terepszemlére, mert a megyének szüksége lenne kormányfinanszírozásra, és azt remélik, közbenjár a kormánynál. Hozzáfűzte: korábban sem a PSD-, sem a PNL-kormány érdemben nem foglalkozott ezeknek az útszakaszoknak a finanszírozásával. Márpedig erre szükség lenne, mert hiába uniós forrásokból újítják fel a bélbori utat, egy földcsuszamlás miatt többe fog kerülni a beruházás a tervezettnél.

Kiss Előd-Gergely





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!