Hirdetés

Kilenc produkció fiatal tehetségektől

A népzene, a néptánc és a népdal volt a főszereplője a gyergyószentmiklósi Szilágyi vendéglőben tartott péntek esti találkozónak. A fiatal tehetségek népi kavalkádján a Gyergyói-medence néptáncosai, népdalénekesei és népzenészei találkoztak oktatóik társaságában, hogy produkcióikkal felkeltsék a hallgatóság érdeklődését a népi kultúra iránt, s ezáltal minél többen csatlakozzanak a falvakon és Gyergyószentmiklóson történő oktatáshoz.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kilenc produkció fiatal tehetségektől
Jó hangulatú kavalkád, főszerepben a népzenével Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Népviseletbe öltözött fiatalok gyülekeztek a Szilágyi vendéglő udvarán péntek este, ahol kilenc produkciót láthatott a nagyérdemű. A tartalmas előadások kezdetén Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza munkatársa szólt a közönséghez, ismertetve a rendezvény célját.

– Ma este Gyergyószék különböző településeiről jöttek el tánccsoportok, népdalénekesek és népzenésztanítványok, ezáltal a közönség megtudhatja, hol folyik oktatás, hová lehet csatlakozni; célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük az oktatókat, csoportokat – hangsúlyozta Antal Csanád.

Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője az együttműködés fontosságát emelte ki, megköszönve az oktatóknak az eddigi munkájukat, hogy a néptánc és népdalkincs által olyan élményt nyújtottak a gyermekeknek, amely által magukénak érezhetik a magyar identitást meghatározó hagyományainkat.

Boncina-Székely Szidónia

2022-ben létrejött a Gyergyói Hagyományok Háza Egyesület, hogy összefogja a térség népzene- és néptáncoktatását, rendszeres találkozókkal, rendezvényekkel.

– A népzene és a néptánc egy természetes lehetőség arra, hogy jókedvünket meg tudjuk élni, olyan közeget tudjunk biztosítani a dallamokon keresztül, amelyben a jókedv ki tud teljesedni. Régen ezt az örökséget természetes módon adták át a fiataloknak az idősebbek, most ezzel foglalkozni kell intézményes keretek között. Ennek részeként a népzene és néptánc közösségformáló erejét is meg kell ismertetnünk a gyermekekkel, erre jók az ilyen találkozók – mondta el Rigmányi Lajos gyergyóremetei néptáncoktató.

A péntek esti kavalkádban kilenc produkciót mutattak be, a zenei kíséretet a Tarló zenekar biztosította.

Fellépett a gyergyóremetei Sirülők Néptánccsoport Rigmányi Lajos, a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes Dezső Ákos, a gyergyóújfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes Balázs-Bécsi Orsolya és Csaba vezetésével; színpadra álltak a szárhegyi vonósok és harmonikások, Kozma Zsombor tanítványai, a gyergyóremetei Kokojza banda citeráscsapat Barabás Zsófia, Nagy György Erzsébet és Bakos Zsófia oktatókkal, a remetei hegedűsök Antal Csanád és Ferencz Dávid vezetésével; népdalokat énekelt a gyergyóalfalvi Gál Abigél és a gyergyószentmiklósi Antal Csenge.

Az eseményt az Erdélyi Hagyományok Háza, a Gyergyói Hagyományok Háza Egyesület, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezte.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!