Hirdetés

Kiadvány készül a gyergyószentmiklósi út menti keresztekről

Elkezdődött a gyergyószentmiklósi út menti keresztek feltérképezése. Az erre irányuló munka folytatásához a lakók segítségét is kérik. A felleltározott keresztekről kiadvány készül, de digitalizált formában is dokumentálják őket.

Hegyi Zsuzsánna
Kiadvány készül  a gyergyószentmiklósi út menti keresztekről
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Gyergyószentmiklós első írásos említésének 700. jubileumára, a 2032-ben esedékes ünnepségsorozatra készülve a városban lévő út menti keresztek felleltározását, feltérképezését kezdte el a Szent Miklós Plébánia.

– Mindeddig közel félszáz keresztet vettünk nyilvántartásba. Néhány napi kerékpározás alkalmával sikerült felkeresnem és lefényképeznem ezeket a kereszteket Dávid György főesperes megbízásából – számolt be a kezdeményezés kapcsán Fórika Sebestyén, a plébánia pasztorálasszisztense.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A keresztek számbavételezése nemcsak vallási, hanem történelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír, hiszen az 1700-as évektől napjainkig minden korszakból maradtak fenn alkotások.

– A keresztek egy részét különféle eseményekhez köthetően állították, de a vallásosságnak, a gyergyói emberek népi hitvilágának is nagyon szép kifejeződései, hiszen ezekhez különféle hagyományok, ájtatosságok kötődnek, amelyek a templomon kívüli vallásgyakorlásnak az elemeit képezik – hangsúlyozta Fórika Sebestyén.

Az első adatgyűjtési fázis az útszéli keresztek feltérképezése volt. A helyszínek listáját, fotókkal együtt, közzétették már a Szent Miklós Plébánia közösségi oldalán.

Most a gyergyószentmiklósiak segítségét abban kérik, hogy ha van tudomásuk olyan út menti keresztekről, amelyek nem szerepelnek a lajstromban, tájékoztassák azokról a kezdeményezőket, hogy a nyilvántartás kiegészülhessen.

Ugyanakkor a keresztekhez kötődő minden más információt, hagyományokat, gyakorlatokat, hiedelmeket is közöljenek, hogy az értéktár ilyen formában is bővülhessen, mert sok kereszten nincs felirat, vagy a meglévő az idők során olvashatatlanná vált.  A keresztekről összegyűlt adatokat egy kiadványban foglalják össze, de interaktív térkép is készül majd.

Az eddigi adatok szerint megfigyelhető érdekesség a keresztek kapcsán, hogy legtöbbjüket a város felszegi részen és a Békény utcában állították, stílusban pedig teljesen eltérnek egymástól, két egyforma vagy éppen hasonló sem található. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!