Hirdetés

Kevesebb munkanélküli

Szakképzetlen segédmunkásokra, bolti eladókra és gépjárművezetőkre van leginkább szükség a megyében a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség tavalyi adatai alapján. A munkanélküliek számának tavalyi alakulásáról Tiberiu Pănescu igazgató számolt be a prefektusi kollégium legutóbbi ülésen.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kevesebb munkanélküli
Illusztrácuió Fotó: László F. Csaba

Szokásos havi ülését tartotta hétfőn a Hargita Megyei Prefektusi Kollégium, a testület előtt az elmúlt év statisztikai mutatóit ismertette a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója Tiberiu Pănescu.

Alacsonyabb volt a munkanélküliek száma

Tavaly év végén összesen 5101 álláskereső szerepelt a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség adatbázisában, míg egy évvel korábban, 2022 decemberében ez 308 személlyel több volt. Akkor 5409 állástalan keresett munkalehetőséget a térségben – ismertette az intézmény 2023-as évi tevékenységi jelentése alapján Tiberiu Pănescu igazgató.
A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség tájékoztatása szerint 2023 januárjához viszonyítva de­cemberre csökkent a bejelentett munkanélküliek száma. Ez januárban 5511, míg decemberben 5101 személyt jelentett, így januárban 4,65, decemberben 4,30 százalék volt a munkanélküliségi ráta megyénkben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nemek és korosztályok szerinti megoszlás

A bemutatott jelentésből az is kiderül, hogy a 2022. január – 2023. december közötti időszak minden negyedévében magasabb volt a férfi munkanéküliek száma, mint a nőké. A munkanélküliek általában nagyobb arányban férfiak, a két év során összességében 54–60 százalék volt az arányuk.
A korosztály szerinti megoszlást tekintve, az ügynökség decemberi statisztikai adatai szerint a megyében a munkanélküliek aránya a 40 és 49 év közötti személyek körében volt a legmagasabb, 23 százalék. Utánuk a 30 és 39 év közöttiek (20 százalék), a 25 év alattiak (19 százalék), és az 50–55 év közöttiek (15 százalék) következnek. A bemutatott statisztikai adatok szerint tavaly év végén a legkevesebb munkanélküli a 25–29 éves személyek között volt, összesen 6,7 százalék. Mivel megyénkben túlnyomóan vidéken élnek az emberek (56,5 százalék), a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya magasabb, mint az országos átlag.

Kevesebb munkanélküli
Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Hiányszakmák

Az ügynökség igazgatója elmondta: folyamatosan nyilvántartásba veszik a bejelentett szabad munkahelyeket, de azok között is van olyan, amelyet nem tudnak betölteni az adatbázisukban szereplő munkanélküliek. A 2023-ban bejelentett állások adatbázisának elemzése alapján, a Hargita megyei munkaerőpiacon a legtöbb betöltetlen munkahely az építkezésben volt, szakképzetlen segédmunkásokra volna igény. Emellett elárusítót, eladót is nagyon sok helyre kerestek, és gépjárművezetőkre is nagy az igény.
Megyénkben 2022-ben 3581 személyt alkalmaztak, ez a szám 2023-ban 3341-re csökkent, a foglalkoztatási csúcs a 2023. február–május közötti időszakban volt.
Tiberiu Pănescu arról is beszámolt, hogy az ügynökség különböző foglalkoztatást ösztönző programokat is szervezett tavaly, mint tájékoztatás és szakmai tanácsadás; fogyatékkal élők foglalkoztatását célzó képzések; illetve integrációs programok a roma kisebbséghez tartozó állampolgárok számára.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!