Hirdetés

Késve kezdődött, bonyolultabb

Április 4-én kezdődött a me­ző­gaz­dasági támogatá­sok igénylése, jóval egy hó­nap­pal a megszokotthoz képest. Az európai uniós előírások miatt bonyolul­tabb lett a támogatási rendszer, és idén elmarad a szank­ciós időszak is, ezért fontos, hogy a gazdák időben nyújtsák be az igényléseket.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Késve kezdődött, bonyolultabb
Parcellák Csíkszereda határában. Pénzt hoznak Fotó: Veres Nándor

Az egységes mezőgazdasági támogatások idei igénylési időszaka elkezdődött, amely június 7-ig tart, de mint Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője közölte, idén az európai uniós előírások miatt bonyolultabb lett a támogatási rendszer.
Míg tavaly csak az alaptámogatásokra vonatkozott az új PNS (Országos Stratégiai Terv), idén már a hegyvidéki, és agrár-környezetgazdálkodási csomagok igénylése is ez alapján történik. Többek között plusztámogatások vannak az új rendszerben, és változtak a támogatási zónák, amely miatt a gazdáknak átláthatatlannak tűnhet az új rendszer. Haschi András elmondása szerint míg régen csak néhány támogatási csomag volt, idén mintegy ötvenféle van, és ezeknek a kombinációjából kell összeállítani az igényléseket.


Hirdetés


Haschi András elmondása szerint az új rendszerhez jelenleg az APIA alkalmazottai is útmutatót használnak, és bár vannak még megválaszolatlan kérdéseik, muszáj volt elindítaniuk a támogatásigénylési időszakot, mert így is nagy késésben vannak, ugyanis az előző években már március elején lehetett igényelni a támogatásokat, de idén az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) több mint egy hónappal halasztotta a kezdést. Ráadásul a korábbi években a támogatási igénylések benyújtási határideje után volt még egy 25 napos szankciós időszak, amikor napi egyszázalékos támogatásmegvonással még be lehetett nyújtani az igénylést, de ez idén nem így lesz, június 7. után ugyanis már nem fogadnak kéréseket. 

– Fontos, hogy a gazdák betartsák ezt a programot, mert idén nem lehet késni az igénylések benyújtásával

– hangsúlyozta Haschi András.
A Hargita megyei gazdáknak idén sem kell személyesen bemenniük a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség székhelyére, mert ahogyan a korábbi években is történt, a vidéki településeken a községházán, közbirtokosságok székhelyén vagy kultúrházakban lehet benyújtani az igényléseket, ahol a gazdák segítséget kapnak a kérvények kitöltésében, hogy a lehető legtöbb támogatást tudják igényelni. 
A jelenleg megoldatlan problémákat menet közben fog­ják korrigálni, és ahogyan a korábbi években történt, előbb a kis területekre vonatkozó támogatási igényléseket fogadják, majd április 20–22. után a nagyobb gazdaságra vonatkozókat, amelyekben állatok is vannak.

– Ahogyan eddig is tettük, úgy ezúttal is kezelni fogjuk az újításokat, és igyekszünk, hogy senkinek se legyen semmilyen vesztesége

– nyomatékosította a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezetője.
Közel 180 ezer hektár területre várnak támogatásigénylést, mintegy 26 ezer gazdától. Bár a támogatások összértékét még pontosan nem tudják, de ez hetven- és nyolc­van­millió euró közötti összeget jelent.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!