Hirdetés

Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó

Megérkezett az első szemétszállító autó a gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központba, így hétfőtől a hulladéklerakót működtető konzorcium kizárólagos jogot kapott a Hargita megyei hulladék feldolgozására. A sajtónak bemutatták a „hulladék útját” a lemérésétől a különböző kezelésekig.

Kovács Andrea
Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó
Külön szortírozzák az alumíniumot, a fémet, a műanyagot típusonként, a kartont, a papírt Fotó: Kovács Andrea

Gyergyóditróból érkezett az első szemétszállító autó a gyergyóremetei hulladéklerakó és -kezelő központba hétfőn, így azt hivatalosan is megnyitották, megkezdte működését. A hulladéklerakó működtetője három cégből álló konzorcium, tagjai a csíkszeredai Eco-Csík, a székelyudvarhelyi RDE Harghita és az Eco Bihor. Az eseményen a konzorcium vezetője, Pásztai Zoltán mutatta be a hulladékfeldolgozó üzem működését.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint megtudtuk, a hulladék útjának első állomása a mérlegház, ahol a teherautó sofőrje közli, hogy mely településről érkezett, és milyen hulladékot szállít, majd az bekerül valamelyik csarnokba, ahol különböző kezeléseknek vetik alá. Ha szelektív hulladékkal érkezett, a válogatócsarnokba irányítják, majd a válogatósoron több típusra válogatják a szemetet. Külön szortírozzák az alumíniumot, a fémet, a műanyagot típusonként, a kartont, a papírt, ezeket bálázzák, úgy kerülnek teherautókra, és a végállomás felé indítják. A műanyagot Bodzavásárra, a kartont Vrancea, az alumíniumot Kolozsvár irányába viszik, de másodnyersanyagokkal szabadon kereskedhetnek az Európai Unión belül, így bármelyik engedéllyel rendelkező végső újrahasznosítóba kerülhetnek.

Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó

A zöldhulladékot (kerti vagy háztartási, bió) a komposzttelepre küldik, ahol megszabadulnak a zsákoktól – mivel az nem komposztálható –, majd a hulladék aprításon, levegőztetésen, stabilizáláson esik át, ezáltal három hónapon belül virágföld jellegű komposztot gyártanak belőle. Ha vegyes hulladék érkezett, az előkezelőbe viszik, ahol aprító, rosta és mágneses leválasztó található, ugyanis mielőtt a hulladék a lerakóba kerül, amit lehet, kiválogatnak belőle: így a textilt, műanyagot, gumit – amelyek energetikailag értékesíthetők, cementgyárba viszik, ahol égetés során visszanyerik belőle az energiát; amit a cementgyár nem fogad, az a lerakógödörbe kerül. A vegyes hulladék nedves részét – a komposzthoz hasonlóan – stabilizálják, viszont azt a végterméket már tilos a mezőgazdaságban értékesíteni, a lerakóba kerül. 2030-ra a keletkező hulladéknak csupán tíz százaléka szabad lerakóba kerüljön, idén 40-45 százalékot terveznek lerakni – tudtuk meg.

Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó

Ugyanakkor Pásztai Zoltán kiemelte:

a hulladéklerakóban dolgozó személyzetet a környező településekről toborozták, közel kilencven személyt fognak foglalkoztatni, és napi 10-15 szemétszállító autó érkezésére számítanak, ezek 20-25 tonna hulladékot szállítanak.

Egyébként a lerakót évi százezer tonna hulladék feldolgozására tervezték, ami magában foglalja a hulladék válogatását és a komposztálósor működését, valamint az újra nem hasznosítható hulladék kezelését.

Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó

Érdeklődésünkre Incze Csongor, a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke elmondta: mostantól a megye minden településének hulladéka Gyergyóremetére kerül, de ez semmilyen változást nem fog hozni a lakosság számára, ugyanis a gyűjtést-szállítást továbbra is azok a cégek ugyanazon munkamódszer alapján végzik, amelyek eddig is. Az önkéntes szelektívudvarok és az átrakóállomások – amelyek rendeltetése, hogy ne kelljen minden pontról valamennyi autó Gyergyóremetére menjen – működtetése a majdani gyűjtést-szállítást végző szolgáltató feladata lesz.

Késve, de beindult a gyergyóremetei hulladéklerakó

A beruházás története
Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa és a megye helyi önkormányzatai 2012-ben alapították meg a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulást (ADI SIMD Harghita). A gyergyóremetei hulladéklerakó és kezelőközpont megépítésére a megyei önkormányzat 2013-ban nyert mintegy 150 millió lej értékű uniós támogatást. A létesítményt 2015-ben kezdték el építeni, 2016-ban adták át, de törvénymódosítások, jogszabályok változásai és különböző bürokratikus problémák miatt évekig nem volt használható. Később, 2018-ban a megyei önkormányzat további, negyvenmillió lejes támogatást nyert pályázati úton a létesítmény felépítésére, így a beruházás végül több mint százkilencvenmillió lejbe került.
A hulladéklerakó működtetésére 2020 decemberében írta ki a megyei önkormányzat az első közbeszerzési eljárást, majd 2022 júniusában a másodikat, de kétszer is le kellett állítani. A közbeszerzési eljárást 2023 februárjában írták ki harmadszor. A megyei önkormányzat egyetlen ajánlatot kapott, amelyet a csíkszeredai Eco-Csík, a székelyudvarhelyi RDE Harghita és az Eco Bihor alkotta konzorcium nyújtott be. A szerződés megkötésétől számítva a cégnek hat hónap állt rendelkezésére, hogy átvegye a hulladéklerakó állomást, és elvégezze azokat a beruházásokat, amelyeket a kiírásban kért az ADI. A megyei önkormányzat később további negyvenöt jármű, teherautó és munkagép vásárlását finanszírozta, amelyek szükségesek voltak a lerakó működtetéséhez.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!