Hirdetés

Jövő van a térségben

Éves tevékenységi beszámolót tartott Gyergyóremete önkormányzata vasárnap délben. A község lakói részletes tájékoztatást kaptak az önkormányzat elmúlt évi munkájáról, valamint a további fejlesztéseiről.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jövő van a térségben
Fotó: Fórika Dóra

Évértékelőt tartott Gyergyóremete önkormányzata, a helyi művelődési házban gyűltek össze az önkormányzati és megyei képviselők, valamint a község lakói.

– Remete fejlődő térség, ahol a közösségépítésre nagy figyelmet helyeznek, van jövő a térségben, sok-sok fejlesztés zajlik a polgármester és csapatának irányításával, ami példaértékű a megyénknek is – hangsúlyozta beszédében Borboly Csaba megyeelnök. Az elöljáró hozzátette, folytatják ezután is a vidékfejlesztési együttműködéseket, bizakodnak a hulladékgazdálkodási központ elindulásában, valamint a további fejlesztések megvalósulásában. Bende Sándor parlamenti képviselő elmondta, minden Hargita megyei települést támogat, ha azt tapasztalja, hogy dolgoznak és szükségük van segítségre. Gyergyóremete is egy ilyen hely, a segítségre a község mindig számíthat.

Az eseményen az önkormányzat munkatársai részletesen tájékoztatták a jelenlévőket az éves tevékenységükről, statisztikai adatokról, beruházásokról. Mint azt megtudtuk az anyakönyvi adatokból, az elmúlt évben a községben lakók száma csökkent: 2022-ben 46 csecsemő született, az elhalálozások száma pedig 57.

A pénzügyi adatok szerint a tavalyi adómegvalósítás 95%-os volt. A helyi adó általánosan 5,1%-kal emelkedik, az infláció függvényében. Újonnan bevezettek egy új, tűzoltósági illetéket is, aminek értéke háztartásonként 25 lej. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy áttérjenek a személyi szám alapú adatbázisra. Az elmúlt évben az önkormányzat bevétele 19,8 millió lej, kiadása 25,7 lej volt az összköltségvetés szerint.

Az elmúlt időszakban karbantartási munkálatokat végeztek a közintézményekben, illetve közterületeken is: lámpatesteket cseréltek, modernizálták a sportcsarnok fűtésrendszerét, felújításokat végeztek a közterületeken, valamint facsemetéket is ültettek. Az elkövetkezendőkben folytatják az útjavítási munkálatokat, ami a gázhálózat kiépítése miatt maradt abba, valamint figyelnek a közbiztonságra is.

Több nagyobb beruházásra is sor került: két lakást újítottak fel a tejporgyári tömbházban, befejezték a piac épületét, valamint ingatlanokat is vásároltak. Tavaly indították el a gázhálózat kiépítését is, ami a legnagyobb beruházásuk jelenleg. A projektet az önkormányzat pályázat révén nyerte meg, és 17,5 millió lejes önrésszel kellett beszálljon. Eddig a tervezett 62 kilométeres hálózatból 25 kilométert fektettek le, több mint 700 csatlakozóval. Kihangsúlyozták, csak azokat a háztartásokat tudják csatlakoztatni a hálózatra, amelyek telekkönyve rendezve van. A tervezési költség magánházanként 550 lejbe kerül. A pályázati szerződés szerint szeptember végére be kell fejezni a munkálatokat, ezt a határidőt az önkormányzat igyekszik tartani – tudtuk meg.

 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!