Hirdetés

Itthon is pezsgő az egyetemi élet

A tanév végéhez közeledve az érettségi vizsga előtt álló diákok a továbbtanulás lehetőségét is számításba kell vegyék. Ehhez nyújtunk segítséget, összegyűjtöttük Hargita megyében a fontosabb egyetemi alap- és mesterképzési szakokat.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 4 perc
Itthon is pezsgő az egyetemi élet
Több mint 30 szak várja a továbbtanulni vágyókat a megyében Fotó: Veres Nándor

Hargita megyében a 2024–2025-ös tanévben nyolc felsőoktatási intézmény kínál alap- és mesterképzést, a hallgatók három városban több mint harminc szak közül választhatnak.  

Csíkszereda

Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tizennégy alapképzés és öt mesterképzés szakot kínál. Alapképzésen humánerőforrás, kommunikáció és PR, szociológia, élelmiszeripari mérnök, turisztikai mérnök-menedzser, génsebészet, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom, agrár- és élelmiszer-gazdaság, általános közgazdaság, gazdasági informatika, könyvelés és gazdálkodási informatika, marketing, valamint testnevelőtanár-képző szakokra lehet jelentkezni. Mesterképzések közül választható a kommunikáció és közkapcsolatok, fordító és tolmács, fenntartható biotechnológiák, alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy, vezetés és szervezés szakirány. A Saptientia – EMTE alapképzésre összesen 450 helyet hirdet meg, ebből 247 tandíjmentes és 203 tandíjas. A mesterképzésen 146 helyre várják a hallgatókat, ezekből 90 tandíjmentes és 56 tandíjas. A szakokra online július 8-ától lehet iratkozni.
A Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány is hirdet mesterképzést Csíkban vidékfejlesztési agrármérnök
és vadgazdamérnök szakokon, mindkettőt együttműködésben a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel. A Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum általános egészségügyi asszisztens képzésre várja a jelentkezőket, összesen 56 helyet hirdet meg a következő tanévre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Székelyudvarhely

Székelyudvarhelyen négy felsőoktatási intézmény kínál lehetőséget továbbtanulásra. A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) négy alapképzés és két mesterképzés szakiránnyal várja a leendő hallgatókat. Alapképzésen jelentkezni lehet ápoló, kereskedelem és marketing, könnyűipari mérnök, valamint gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakra. Mesterképzésen egészségügyi menedzser és marketing képzés választható. A SZÉK 185 alapképzéses helyet hirdet meg, ebből 150 tandíjmentes, mesterképzésen 50 hely van, ebből 24 tandíjmentes. Az iratkozás június 25. és július 24. között zajlik.  
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyi kihelyezett tagozata óvodai és elemi oktatás pedagógiája alapképzési szakra, valamint hatékony tanulási stratégiák mesterszakra hirdet meg helyeket. Az iratkozás július 15-én indul. 
A Páli Szent Vince Egészségügyi Technikum általános asszisztens képzést biztosít a következő tanévben. Általános orvosi asszisztensnek vagy általános gyógyszerész-asszisztensnek azok is tanulhatnak, akik a székelyudvarhelyi FEG Education Egészségügyi Posztlíceum szakjait választják. 

Gyergyószentmiklós

Gyergyószentmiklóson is a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozata várja a diákokat, turizmusföldrajz alapképzés, illetve ökoturizmus és fenntartható fejlesztés mesterképzés szakokra lehet jelentkezni. A beiratkozás július 15–20. között zajlik az alapképzésre, július 15–19. között a mesterképzésre.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!