Ingyenes vizsgálatok időseknek

A Hargita Megyei Vöröskereszt koordinálásával ingyenes egészségügyi vizsgálatokat végeznek. Ma és holnap Csíkszentgyörgyön, a jövő héttől pedig Gyer­gyó­ditróban zajlik az idősek és gyermekek állapotának felmérése.

Fazakas Bea
Ingyenes vizsgálatok időseknek
Sokan érdeklődnek Csíkszentgyörgyön. Részletes kivizsgálás Fotó: Fazakas Bea

Ingyenes egészségügyi vizsgálatokat végeznek ezen a héten a Hargita Megyei Vöröskereszt jóvoltából Hargita megyei településeken. Ezen a héten Csík­szent­györgyön, jövő héttől pedig Gyer­gyó­ditróban lesz jelen mobil konténerkórházzal az  egészségügyi karaván.
Ezen a héten főként az időseket vizsgálták a Fiság-völgyében, ahová a helybéliek mellett a községhez tartozó, de távolabbra eső települések lakóit is fogadják. Ilyen Kotormány, Csinód, Egerszék és Pottyond is. 
Zsigmond Évától, a Hargita Megyei Vöröskereszt elnökétől megtudtuk, hogy laborvizsgálatokat végeznek, vérképet néznek az orvosok, de EKG-vizsgálat, vérnyomás-, súly-, vércukorszintmérés is része a programnak. A különböző gyomorvizsgálatokat gasztroenterológus végzi a konténerkórháznak is nevezett autóban, de szemészeti vizsgálatot is végeznek egy erre kialakított mobil rendelőben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az idősek közül sokan csak nehezen jutnak el orvoshoz a távolság miatt. Amikor megérkezik ide egy érdeklődő, bejelentkezik, majd végigjárja ezt a négy konténert. A végén kezében az orvosi papírokkal visszajön oda, ahova bejelentkezett, itt már látjuk, milyen gyógyszereket, javaslatokat tettek az orvosok

– ismertette a vizsgálatok folyamatát Zsigmond Éva.
Az egészségkaravánban két laborasszisztens és három orvos dolgozik, őket segíti tizenegy önkéntes. Mint megtudtuk, a jövő heti egyész­ségfelmérésben gyermekorvos is részt vesz, Ditróban az idősek mellett a legkisebbeket is kivizsgálják.

Ingyenes vizsgálatok időseknek



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!