Hirdetés

Inflációarányos növekedés

A helyi adók emeléséről döntött tegnap három városi önkormányzati testület: Csíkszeredában, Székely­­udvarhelyen és Gyergyó­szentmiklóson a törvény szabta inflációarányos növekedést fogadták el.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Inflációarányos növekedés
Az udvarhelyi testület is megszavazta az adóemelést Fotó: Hodgyai István

A törvény által előírt inflációarányos növelésen túl nem emelik a jövő évre vonatkozó helyi adókat Csíkszeredában. Erről döntött tegnapi rendkívüli ülésén a helyi önkormányzat képviselő-testülete. A törvény által előírt inflációarányos emelés értéke 5,1 százalék. Hasonló döntést hozott a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi önkormányzati testület is.

Feloldott ellentétek

Az inflációhoz igazította a helyi adók mértékét a csíkszeredai önkormányzati testület tegnapi rendkívüli ülésén. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Rodica Țiriac, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője az ülésen részletezte: több mint öt hónapig egymásnak ellentmondó előírásokat tartalmazott az adótörvénykönyv, ezek feloldása szükséges volt. A helyi önkormányzat kivárt mindaddig, amíg az épületek megadózását szabályozó kormányrendeletet hatályon kívül helyezték. Ez a múlt héten történt meg. Ennek értelmében az adófizetés módszertana nem változik. Így a nem lakásként használt épületek adózása a jogi és a magánszemélyek esetében is a kötelező ötéves felértékelés alapján történik. A helyi adók mértékét csupán az 5,1 százalékos inflációs rátával növelték.
A testület ülésén arról is döntöttek, hogy a 12 tonnás vagy annál nagyobb súlyú teherautók adózását az euró árfolyamához igazítják, illetve a város sportlétesítményeinek ügykezelője, a Csíki Sport és Rekreatív Kft. is megemelheti a belépődíjakat.

A diákok szállítására fordítják a többletet

Ünnepi hangulatban, Gálfi Árpád polgármester újévi jókívánságaival kezdődött a helyi önkormányzati testület tegnapi, soron kívüli ülése Székelyudvarhelyen. A tanácsosok jóváhagyták mind a három napirendi pontot, különösebb vita nélkül.
Az első napirendi pont a költségvetés-kiigazítás volt, az intézkedésre az önkormányzat többletjövedelme miatt volt szükség, mivel 2022-ben a tervezettnél több pénz maradt a városkasszában, mert a pályázatok az idén elakadtak. A fennmaradt összeget a diákok szállítására fordítják.
A továbbiakban meghatározták, majd elfogadták a 2023. évi adókra és illetékekre vonatkozó módosító javaslatokat. A kritikus gazdasági helyzetre való tekintettel a határozatot úgy készítették elő, hogy az adók és illetékek értéke ne növekedjen, csupán az országos inflációs rátának megfelelő növekedést vették figyelembe, mondta a polgármester. A jelenlegi nehéz helyzetben nem gondoltak a helyi adók és illetékek emelésére, ezek mértékét legutóbb azért növelték, hogy tudják lebonyolítani a megnyert pályázatokat. Berde Zoltán tanácsos szerint nem tudnak elfogadni nagyobb mértékű adóemelést, mert az tovább terhelné a lakosságot. Végül a határozatot elfogadták, egyetlen módosítással. Ennek értelmében csökkentették a köztéri illemhelyek használati díját. A következő évben ingyen lehet ezeket használni mindaddig, amíg jobb állapotba nem hozzák. Minden egyéb marad úgy, ahogy 2022-ben is volt.
A harmadik határozat egy pályázati partnerséget foglalt magában, amelyet a kolozsvári Fapte Egyesület kérelmezett. A szervezet színvonalas kulturális rendezvénnyel bővíti a város programkínálatát. A Pop-Up Jazz Club elnevezésű rendezvényt a Nagy-Küküllő partján szervezik meg a jövő évben, július 24–30. között. A kezdeményezés célja kettős: egyrészt fellendíti a város kulturális életét, másrészt biztosítja a közterek minél nagyobb mértékű használatát a polgárok számára. A pályázat sikerének feltétele a helyi önkormányzat 10 százalékos támogatása. A tervezetet a gazdasági szakbizottság pozitívan bírálta el, így a testület jóváhagyta a pályázat 30 ezer lejes finanszírozását.

Fűtési díjat is emeltek

Adó- és fűtésár-emeléssel zárul 2022 Gyergyószentmik­lóson. A helyi testület tegnap délelőtt szavazott mindkét témáról rendkívüli ülésen.  Mintegy 5,1 százalékkal emelkednek a helyi adók és illetékek jövőre Gyergyószentmiklóson. Ez a kormány által megszabott minimum, a képviselő-testület tagjai ennél nagyobb emelésbe nem egyeztek bele. Mint korábban is írtunk róla, a legutóbbi ülésen visszaküldték a szakirodához a tervezetet. Akkor az 5,1 százalék mellett még 4,9 százalékos adóemelés is szerepelt Csergő Tibor András polgármester javaslatára. Most, a polgármester hiányában tartott ülésen e nélkül fogadta el a testület a következő évre vonatkozó adók mértékét. Másik súlyos téma is napirendre került: a régóta emlegetett fűtésdíj-emelésről kellett döntenie a testületnek. Nem új keletű a kérdés Gyergyószentmiklóson, régóta és többször is jelezte már a közmű, hogy a távhő alacsonyan tartott ára a csőd szélére sodorja a város cégét. Eddig 323 lejt fizettek a fogyasztók, januártól 533,69 lej lesz a távhőszolgáltatás díja gigakalóriánként. Nem szívesen fogadták el az előterjesztést a tanácsosok, de mint elhangzott, tulajdonképpen nem is áremelésről van szó, a szolgáltató korábbról örökölt árral működött eddig. Az előállítási árból 98 lej támogatást is megszavaztak, ennyit fog az önkormányzat átvállalni minden gigakalória árából. Nem volt egyértelmű, hogy ez tartható-e, szünetet is elrendeltek, hogy elemezzék a részleteket. Eddig a gigakalóriánkénti 49 lejes támogatással 1,3 millió lejjel járult hozzá a város a távhőfogyasztók költségeihez, ez most jelentősen növekszik majd.

Tudósított: Bíró István, Barabás-Pál Hajnalka, Miklós Dalma

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!