Ifjúsági napot tartottak a gyergyószentmiklósi Gac-oldalban

Ifjúsági napot tartott szerdán délelőtt a gyergyószentmiklósi Gac-oldalban a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete. Közel száz fiatal vett részt a háborús katonai bemutatón, majd a szervezet tagjaival közösen emlékeztek a helyszínen, a második világháborúban legyilkolt székesfehérvári honvédekre.

Hegyi Zsuzsánna
Ifjúsági napot tartottak a gyergyószentmiklósi Gac-oldalban
Rendhagyó történelemóra. Fegyverhasználat és védekezés a gyakorlatban Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Ifjúsági napot, tulajdonképpen rendhagyó történelemórát tartott május 15-én a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének képviselete a gyergyószentmiklósi Gac-oldalban gyergyói diákok számára. A helyszínválasztás természetesen nem volt véletlen.

– 1944. szeptember 7-én, ebben a lövésztámpontban áldozta életét 159 székesfehérvári honvéd. Többségükben alig idősebb fiatalok, mint azok, akik ma itt részt vesznek ezen a foglalkozáson. Úgy gondoljuk, hogy ez a tragikus esemény a fiatalok ügye is, hiszen meg kell ismerniük történelmünket, és tudniuk kell, hogy a háború nagyon veszélyes dolog – mondta dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke az esemény kapcsán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Batthyány Ignác Szakközépiskola közel száz tanulója vett részt a tevékenységeken. Hadviselésről, korabeli és modern harcászatról, fegyverhasználatról, védekezésről és támadásról, de az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint az első és második világháború eseményeiről is hallhattak nagyon sok újdonságot a fiatalok. Emellett pedig a gyakorlatban is kipróbálhatták a kard- és fegyverhasználatot.

A gyakorlatozás után a fiatalok és a szervezet tagjai a két tömegsír helyszínén, a Társadalom Baráti Kör által tizenhat éve állított emlékműnél tisztelegtek. Itt beszélt Bajna György író, újságíró az 1944. szeptember 7-i eseményekről, majd a székesfehérváriak arra kérték a gyergyói fiatalokat, hogy más alkalmakkor is jöjjenek a Gac-oldalba, emlékezzenek meg az itt elesett fiatal honvédekről, és emlékeztessenek másokat is a béke fontosságára.

Az emlékműnél kegyeleti csokrot is elhelyeztek, majd Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes, szövegíró előadásában csendült fel a Nemzeti dal és a Legyen úgy, mint régen volt című szerzemény. Az előadóművészt a délután folyamán a Pro Art Galériában is láthatta-hallhatta a közönség, azon a kiállí­tás­megnyitón, amelyen a 12. Kárpát-medencei Gyer­mekrajz-fesztivál térségbeli alkotóinak munkáit díjazták és tárták közszemlére.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!