Harvíz Rt.: emelkedik az ivóvíz- és szennyvízdíj

A Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató a minap bejelentette, hogy 2024. január 1-től emelkedik az ivóvíz ára és a szennyvízdíj.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
Harvíz Rt.: emelkedik az ivóvíz- és szennyvízdíj
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Közüzemi Szolgáltatások Nemzeti Szabályozó Hatósága (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) 2023/181-es számú határozata értelmében a következő díjszabások lépnek érvénybe:

  • Ivóvíz: 5,86 lej + 9% áfa, azaz 6,38 lej/m³
  • Szennyvízszolgáltatás: 5,57 lej + 9% áfa, azaz 6,07 lej/m³

Ezek a díjszabások 2024. január 1-től a Harvíz Rt. teljes szolgáltatási területén érvényesek.

„Az árszintet az árképzési és díjszabási módszertan változása befolyásolta, amely 2022. áprilistól változott. 2022. március 30-án megjelent az ANRSC 230-as rendelete, amely leírja a közüzemi vízellátási és csatornázási szolgáltatások árai kiigazításának módozatát. A rendelet 6. cikkelyének c pontjában leírja, hogy az árképzési stratégiát úgy kell kialakítani, hogy a fogyasztói kosár megfizethetőségének mértéke a teljes egészből minimum 2,5% kell legyen. A Harvíz mint közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalat nem magáncégként működik, vagyis nem törekszik nyereségre, a kiállított számlák értékének beszedéséből származó összes pénzügyi forrást kizárólag az infrastruktúra működtetésére, korszerűsítésére és bővítésére, valamint a vállalat működésére fordítja. Ugyanakkor az áraknak a szolgáltatások nyújtásának valós gazdasági költségeit kell tükrözniük” – olvasható az intézmény Facebook-bejegyzésében.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!