Haladékot kaptak a pályázók

Még egy évig dolgozhatnak a megvalósításon az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) meghirdetett lakossági hulladékudvarok megépítésére és üzemeltetésére sikeresen pályázó települések. A hétfői határidőig nem mindenhol sikerült kialakítaniuk a közművesített telephelyet a konténereknek.

Fazakas Bea
Haladékot kaptak a pályázók
Csíkszentgyörgyön a konténerekre várnak. Kész a telephely Fotó: K. B.

Mint arról korábban beszámoltunk, Hargita megyében tizenkilenc település pályázott sikeresen az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) meghirdetett lakossági hulladékudvarok építésére. A hulladékudvarok infrastruktúrájáért és a terület kialakításáért az önkormányzatok felelnek, a hulladéktároló konténereket a Környezetvédelmi Minisztérium szállítja. A beruházás határideje hétfőn lejárt, de a határidőt nem mindenkinek sikerült betartani. 

Szerződések és engedélyek hálójában

Nagy Attila, Zetelaka polgármestere lapunk érdeklődésére közölte, hogy a kivitelezési szerződést aláírták, és arra várnak, hogy az építőcég elvégezze a munkát, így az eredeti határidőt nem tudták tartani. Itt a létesítményt a régi szeméttelepen valósítják meg.
Hargita Megye Tanácsa két hulladékudvarra pályázott Gyergyószárhegy és Bögöz községben, a beruházást itt sem sikerült az eredeti határidőre befejezni. Incze Csongor, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert is koordináló megyemenedzser elmondta, oka volt annak, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium országos szinten 2025. szeptember 30-ig meghosszabbította a kivitelezést: a bürokratikus ügyintézés sokakat akadályozott a megvalósításban.

– Gyergyószárhegyen elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány a hulladéktárolókról, Bögöz esetében pedig az említett hatástanulmányra várunk, amelyet a hirdetések törvény által előírt közzététele előz meg. Tulajdonképpen arról van szó, hogy különböző sajtóorgánumokban kell meghirdessük a munkálatok helyét és velejáróit

– közölte Incze Csongor, megjegyezve, hogy a dokumentációt csak ezek után tudják a Környezetvédelmi Minisztériumnak átadni, és a tervezést, kivitelezést elkezdeni a településeken.
Böjte Csongor-Ernő, Csík­dánfalva polgármestere is arról tudott beszámolni, hogy az előtanulmány elkészült és a kivitelezési szerződést aláírták. Mint mondta, az időjárási viszonyoktól függ a munkakezdés a tervezett hulladékudvarban.
Bors Béla, Csíkszereda al­pol­gár­mestere érdek­lő­désünk­re elmondta, már várták a beruházás meghosszabbításának lehetőségét, kiemelve, hogy a kivitelezési szerződés aláírása van hátra, és kedvező időjárás esetén az alapozási munkálatokat az idén elkezdik az Eco-Csík Kft. új székhelyén, a Hajnal utca 34. szám alatt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Pozitív példák

Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere lapunkkal azt közölte, hogy a munkálatokat befejezték, és az igényelt konténerekre várnak a Környezetvédelmi Minisztériumtól. Úgy tudja, a legjobb esetben is csak decemberben érkezik meg a tizenöt hulladéktároló a bánkfalvi Alsótelepre, az egykori kollektív istállók helyére.
Csíkmadarason jövő héten adják át a község határában megépített hulladékudvart, ahonnan csak a konténerek hiányoznak, közölte érdeklődésünkre Péter Dávid polgármester. Kiemelte, pontos információkat ők sem kaptak a konténerek érkezéséről.
Székelyudvarhelyen is lezajlott a közbeszerzési eljárás, a területen adottak a feltételek, ám a konténerekre még itt is várni kell. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint a pályázati határidő meghosszabbítása nem segíti a városi kutyamenhely melletti hulladékudvar üzembe helyezését.

– A pályázatban szerepel a lakosság tájékoztatásával kapcsolatos kampány is. A hulladékudvarokról való tájékoztatást a konténerek nélkül nehéz elkezdeni, nem tudjuk, hogy mikortól hozhatják a hulladékot a székelyudvarhelyiek. Emiatt bizonytalan a gumi, az üveg, az építkezési és egyéb hulladékok leadásának ideje

– nyilatkozta Zörgő Noémi.
A konténerek érkezéséről Tánczos Barna szenátort is megkérdeztük. A volt környezetvédelmi tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumban az elmúlt másfél évben nem volt előrelépés a konténerek közbeszereztetésével kapcsolatban. Rámutatott, idén valószínűleg sehová nem érkeznek meg a várt konténerek.

– Ezt őszintén nem mondja el senki. Én arra számítottam, hogy amíg az építkezés lejár, a központi kormányzat a közbeszerzést képes lefuttatni, de látom, hogy jelenleg nem állnak úgy, hogy ez sikerüljön

– mutatott rá a helyzetre a szenátor.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!