Hirdetés

Újabb hitelt vesz fel a gyergyószentmiklósi önkormányzat

Tizenkilencmillió lejes kincstári hitelt vehet fel Gyergyószentmiklós önkormányzata egy pénteken délelőtt elfogadott határozattervezet alapján. Beruházásokra költik, öt év alatt kell visszafizetni.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Újabb hitelt vesz fel a gyergyószentmiklósi önkormányzat
Online tartották ezúttal a közgyűlést Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Ebben a hónapban nyílt újabb lehetőség kincstári hitel felvételére, amivel él is Gyergyószentmiklós. Pénteken soron kívüli, online tanácsülésen tárgyalták az önkormányzati képviselők a tervezetet, elfogadásával arról döntöttek, hogy tizenkilencmillió lejnyi hitelkeretet vesz igénybe a város.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Csergő Tibor polgármester az előterjesztésben azzal indokolta a hitelfelvételt, hogy a tavalyról áthozott beruházások folytatásához, illetve befejezéséhez van szükség erre az összegre. A művelődési ház felújításához 2,7 millió, a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola bentlakásának felújításához 2,8 millió lej szükséges. A tömbházfelújítási projektekhez két és fél millió, illetve kétmillió lej szükséges a hitelkeretből.

A legnagyobb tétel a mobilitási terv, amelynek költségei az eredetileg tervezett harmincmillió lejről több mint negyvenmillióra nőttek, ehhez kilencmillió lej hitelt kell igényelni.

Csergő Tibor azt is közölte, van kintlevősége is a városnak az államnál, amelynek utalását január óta várja a városháza. A közel négymillió lejes összegre még egy-két hónapig biztosan nem lehet számítani, hogy a munkálatokat ne kelljen felfüggeszteni, minél hamarabb igényelni kell a hitelt – indokolta Csergő Tibor.

Málnási Huba rákérdezett, lesz-e miből visszafizetni a hitelt. Szerinte a tavaly, szintén az állami kincstártól felvett összeggel együtt évente több mint ötmillió lejt kell majd törleszteni, ami nagy terhet jelent, megnyomorítja a következő városvezetést.

Málnási inkább külső források bevonásában látná a megoldást.  A polgármester válaszában kifejtette, tavaly is több mint négymillió lej törlesztenivalója volt a városnak, teljesítette is.

Azt is tisztázta, hogy a város más banki hitelt nem tervez egyelőre felvenni, s reménykedni lehet abban is, hogy az állam év végén elüti a kincstári tartozásokat, amire már volt példa. Az EMSZ tanácsosai tartózkodtak, de a várost vezető testület tizenegy szavazattal elfogadta a tervezetet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!