Hirdetés

Fogathajtás a kegyelet jegyében

Második alkalommal szerveznek szezonzáró fogathajtó versenyt a gyergyószentmiklósi Krigel lovaspályán. A szombati egyes, kettes és négyes fogatok látványos versengése mellett a munkafogatok erőversenyét is megszervezik. Csütörtökön a csíksomlyói nyeregben ökumenikus istentisztelet keretében emlékeznek Potápi Árpád Jánosra, a magyar miniszterelnökség csütörtökön elhunyt nemzetpolitikai államtitkárára.

Hegyi Zsuzsánna
Fogathajtás a kegyelet jegyében
Fogathajtás a Krigel lovaspályán. Növekvő színvonal Fotó: Krigel S. K.

Látványos eseményre hívják a lovassport kedvelőit október 26-án a gyergyószentmiklósi Krigel lovaspályára. Az év utolsó fogathajtó versenyét tartják, de ugyanekkor a munkafogatok erőversenyét is megszervezik. 

– Ez az esemény illik abba a Kárpát-medencei lovas programsorozatba, amelyet néhai Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára álmodott meg

– vezette fel a szezonzáró sporteseményt beharangozó sajtótájékoztatón Bajkó Tibor, a Krigel Sport Klub elnöke, hozzátéve, hogy bár ez a tragikus eset beárnyékolja a rendezvényt, mégis emlékének adózva megtartják azt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nemzetközi színvonalú pálya

A fogathajtó verseny szombaton 11 órakor pályabejárással kezdődik, a megmérettetés 12-től, a rönkhúzással rajtol. Nyolc egyes és kettes fogat fog bemutatkozni a munkalovak versenyén. Ezt követően lesz az egyes-, kettes- és négyesfogat-hajtás, ahol nemzetközi színvonalon berendezett pályán is kipróbálhatják lovaikat a versenyzők.
Az esemény szervezésében a helyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsának Fejlesztési Ügynöksége is partnerséget vállalt.

– Minden olyan eseményen igyekszünk társszervezőként fellépni, ahol a lovassport jelen van, és a fiatalokat, valamint a sportegyesületeket helyzetbe tudjuk hozni. Örülünk ugyanakkor, hogy ezeknek az egyesületeknek a képviselői ma már országos és akár európai szinten is meg tudják mérettetni magukat

– közölte Cilip Árpád, az ügynökség igazgatója.

Támogató a város

A gyergyószentmiklósi városvezetés a helyi rendőrség jelenlétével tud felügyeletet biztosítani az eseményen, ugyanakkor a rendelkezésre álló eszköztárral is a szervezők segítségére lesznek.

– A Krigel csapata több ízben bizonyította már a szervezőkészségét, és teljesített az értékmentésben, vagy akár a közösségformálásban, ezért úgy gondolom, hogy a városnak is társulnia kell ehhez. Ezzel ugyanakkor azt is üzenjük, hogy a jövő évi szezonban is részt vállalunk a támogatásban

– jelentette ki Nagy Zoltán polgármester.

Fogathajtás a kegyelet jegyében

Ökumenikus búcsúszertartás

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szezonzáró fogathajtást megelőzően, október 24-én, csütörtökön, Potápi Árpád János bonyhádi temetésével egy időben megemlékezést tart a lovastársadalom a csíksomlyói nyeregben.

– A kegy­templomtól 16 órakor indul a lovas­kö­zösség a nyeregbe, ahol ökumenikus istentisztelet keretében róhatják le kegyeletüket a lovasok az államtitkár emléke előtt

– jelentette be Kolozsvári Tibor, a Kárpát-medencei Lovas Program erdélyi felelőse. – Az államtitkár személye kapcsán a lélek és a nemzet fogalma jut eszembe. Ez volt az ő utolsó gondolata egy programmal kapcsolatosan, ennek jegyében szeretnénk összegyűlni Csíksomlyón, temetése napján.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!