Hirdetés

Felújítják a templomtornyot

Alapos felújításra szorul a gyergyócsomafalvi Szent Péter és Pál plébániatemplom tornya. A bádogból készült toronysüveg több helyen ázik, így a tatarozási munkálatok mielőbbi kezdésére van szükség. Az egyházközség pályázatot nyújtott be a Vallásügyi Államtitkársághoz, emellett a lakosok hozzájárulására is számítanak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felújítják a templomtornyot
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Szakemberekből álló csoport – műépítész, mérnök, építésvezetők, bádogosok – mérte fel a gyer­gyó­csomafalvi Szent Péter és Pál plébániatemplom tornyát, és megállapították, hogy sürgős felújításra szorul. A bádogszerkezet felújítása 800 ezer lejbe, a nem bádoggal fedett tetőrész javítása pedig további 200 ezer lejbe kerül, tájékoztatott Ft. Bartos Károly gyergyócsomafalvi plébános. Hozzátette: a díszes bádogszerkezet rozsdás, több helyen befolyik a víz a templom boltíveire, így azonnali beavatkozásra van szükség. A plébánia pályázatot nyújtott be a Vallásügyi Államtitkársághoz, amelyben 800 ezer lejes támogatást kértek, emellett a plébános és az egyháztanács közös döntése alapján nemsokára gyűjtést indítanak a községben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az egyházközség erdőkitermelésből származó jövedelméből kezdünk neki a felújításnak a legfontosabb javításokkal, majd a pénzügyi lehetőségek függvényében folytatjuk azokat

– mondta Bartos Károly plébános.
A munkálatok Köllő Miklós gyergyócsomafalvi műépítész szakmai felügyeletével zajlanak majd, a felújítást ipari alpinisták végzik, akik kötélről és daruról is dolgozni fognak a tetőn. Bartos Károly plébános elmondta: a torony-tetőszerkezet javítását követően majd a templom belső felújítását is tervezik, hiszen az ázást követően rongálódtak a falfestmények is.
A gyergyócsomafalviak, a szárhegyi Lázár-grófok és a gyulafehérvári főegyházmegye összefogásával 1875–78 között épült templom 2028-ban ünnepli felszentelésének 150. évfordulóját. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!