Felmérik, hogy kisajátíthassák a telkeket

Külterületeinek közel egyharmadát mérte fel és telekkönyvezte 2023-ig Gyer­gyóditró önkormányzata. A munkát idén is folytatják: elsőbbséget élveznek az A8-as autópálya nyomvonalán lévő dűlők, valamint a mezőgazdasági területek.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felmérik, hogy kisajátíthassák a telkeket
Területek feltérképezése. Első a megyében Gyergyóditró Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Több mint 20 ezer hektár külterületet mértek fel a megyében 2007–2021 között a Hargita Megye Tanácsa által az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott GMS2 típusú GNSS rendszer segítségével. A lehetőséget legjobban kihasználó települések Gyergyóditró, Fenyéd, Gyergyócsomafalva, Csíkdánfalva és Maroshévíz voltak – tudtuk meg.
Ditróban elsősorban a mezőgazdasági támogatásokat igénylő gazdák területeit azonosították be, idén pedig prioritást élvez az autópálya nyomvonalán lévő, több mint százhektárnyi terület felmérése és telekkönyvezése. 

– Az 1923-as agrárreform után Ditró a területeinek egyharmadával maradt: ez jelenleg 11 300 hektár. Ebből 800 hektár bel-, a többi külterület, amelyből néhány ezer hektár közbirtokossági terület, a többi magánterület, amelyeket az önkormányzat szisztematikus kataszterrel telekkönyvez

– ismertette a területviszonyokat Puskás Elemér polgármester. Hangsúlyozta: azokra a dűlőkre koncentrálnak a közeljövőben, amelyeket érinteni fog az A8-as sztráda nyomvonala. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az autópálya több mint 9 km hosszúságban szeli majd át a község adminisztratív területét: ez több mint 100 hektár külterületet jelent, amit ki fognak sajátítani a tulajdonosoktól, és ahhoz, hogy ez a gördülékeny legyen, szükséges a telekkönyvek megléte

– ismertette Farkas Lóránt, a helyi önkormányzat topográfusa. A 300 személyt érintő kisajátítások év végén kezdődnek. 

– A legutolsó, tavaly zárult program által 823 telekkönyvet nyitottunk meg: pozitívum, hogy rögtön a tulajdonosok nevére kerül a telekkönyv. Ez a mezőgazdasági támogatások mellett az infrastrukturális beruházásoknál is fontos, ugyanakkor ez által a továbbiakban naprakész adónyilvántartást tudunk vezetni

– mondta Farkas Lóránt, jelezve: két finanszírozási szerzdődés által jelenleg folyamatban van 900 hektár külterület felmérése.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!