Hirdetés

Észszerű vízhasználatra kéri a lakosságot a közmű

Megnövekedett a vízigény az utóbbi időszakban a Gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű (GYHVCSK) tapasztalata szerint. A vízhiány megelőzéséért arra kérik a fogyasztókat, hogy észszerűen gazdálkodjanak a vízzel.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Észszerű vízhasználatra kéri a lakosságot a közmű
Illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Már tapasztalható a vízhasználat növekedése, ezért a következő napokra előrejelzett kánikula miatt szükségesnek látta a GYHVCSK, hogy észszerű vízhasználatra kérje a fogyasztókat. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


„Arra kérjük a lakosságot,

ne vegyék igénybe az ivóvizet olyan tevékenységekre, mint a medencefeltöltés vagy az autómosás, csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget,

illetve a locsolás gyakoriságát, az ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket pedig kapcsolják ki” – fogalmaz közleményében a közmű. Ugyanakkor figyelmeztetik a lakosságot, hogy ha tovább nő a vízfogyasztás, a folyamatos ivóvízszolgáltatás biztosítása érdekében a GYHVCSK kénytelen lesz a vízkorlátozás elrendelését kezdeményezni.
Megkeresésünkre a közmű vízszolgáltatással megbízott igazgatója, Zólya László elmondta, még nem lehet ivóvízhiányról beszélni Gyergyószentmiklóson, de ha a fogyasztás tovább nő, akkor kénytelenek lesznek kevesebbet, órarend szerint szolgáltatni.
 – A növényeknek, állatoknak is szüksége van a vízre, de prioritást kell felállítani, és ahol lehet, takarékoskodni kell – mutatott rá Zólya. Az öntözésre a kutak, patakok vizét ajánlja inkább.
Mint részletezte,

Gyergyószentmiklós kedvező helyzetben van a vízellátást illetően, hiszen igen jó minőségű felszíni vizekkel rendelkezik, de csak a Békény- és a Csanód-patak vízhozamára számíthat. 

– Benyújtottunk a minisztériumhoz egy pályázatot a mélységi vizek felszínre hozására, fúrt kutakkal, azonban az elbírálása még kezdetleges szakaszban van, nem érkezett visszajelzés rá. Ez biztonságos lakossági vízellátást jelentene, de addig is fokozottan vigyáznunk kell a felszíni vizeinkre – közölte a közmű igazgatója. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!