Hirdetés

Eseménysorozatot szerveznek Hargita megyében a romák nemzetközi napja alkalmából

Hargita Megye Tanácsa az életminőség emelésére törekszik minden téren, ebbe beletartozik az is, hogy részt vállal a mélyszegénység elleni küzdelemben és a sajátos problémák kezelésében. Az intézmény részéről minden évben tisztelegnek a roma közösségek előtt, ezért idén is rendezvénysorozattal készülnek a romák nemzetközi napja alkalmából – tájékoztat közleményében a megyei tanács sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Eseménysorozatot szerveznek Hargita megyében a romák nemzetközi napja alkalmából
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Mint írják, 1971. április 8–12. között tartották az I. Roma Világkongresszust, akkor nyilvánították április 8-át a romák nemzetközi világnapjává. Hargita Megye Tanácsa az elmúlt időszakban megalakította a mélyszegénység-munkacsoportot, amelynek vezetője András Lóránd, tavaly kidolgozták a Hargita megyei romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégiát a 2023–2027-es időszakra. Erről itt lehet bővebben olvasni.


Hirdetés

A megyei romastratégia cselekvési tervének hetedik fejezetében foglaltak szerint a roma közösségek kulturális elismerésének elősegítése céljából idén, rendhagyó módon, több eseményből álló rendezvénysorozatot szerveznek. Ezek a következő: 

  • Rafi Lajos-estek: Kávéházi környezetben népszerűsítik Rafi Lajos gyergyószárhegyi roma költő költeményeit, valamint ismertetik életútját és munkásságát. Az eseményt április 18-án, csütörtökön a KÖZ – közösségi kávéházban tartják Székelyudvarhelyen, majd ezt követően Csíkszeredában. A részvétel ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára.
  • Fotópályázat: Hargita Megye Tanácsa „cigányok” témakörben fotópályázatot hirdet Hargita megyei fotóművészek részére.
  • Rafi Lajos-kitüntetés: Hargita Megye Tanácsa 2022-ben Hargita megyéért díjjal tüntetett ki három roma személyiséget, akik munkásságukkal segítették a Hargita megyei roma közösségek előrementelét. Bodor Emese szociális, Isztojka Máté kulturális, Joni Géza közéleti munkasságáért részesült ezekben a kitüntetésekben. A megyei önkormányzat továbbra is fontosnak tartja a Hargita megyei közösségek életében áldozatos és számottevő munkát végző emberek méltatását. Ennek érdekében 2024-ben a megyei önkormányzat, a 2013-ban elhunyt Rafi Lajos gyergyószárhegyi roma költő számára kíván emléket állítani, ezért a Rafi Lajos egyik kedvelt alkotó helyén, a Gyergyószárhegyi Művésztelepen plakettet helyeznek el április 25-én, csütörtökön. Ez alkalommal hirdetik ki a fotópályázat eredményét és nyitják meg a tárlatot.

Hargita Megye Tanácsa élharcos a mélyszegénység elleni küzdelemben, a munkacsoport megalakítása és a stratégia elkészítése mellett a roma szabadegyetemet már két alkalommal megszervezték, illetve a Dream Road nemzetközi projektnek köszönhetően sikerült elindítani egy folyamatot, amely hozzájárul a szakadékok csökkentéséhez, és lendületet ad a roma közösségek emancipációjának – olvasható a közleményben.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!