Éneklők és betlehemesek

Karácsonyváró nyílt napot szervezett a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum a hétvégén. Ünnepre hangoló gyermekfoglalkozásokra, ingyenes kiállításokra és betlehemes előadásra várták a város lakóit, közben éneklőket is fogadtak.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Éneklők és betlehemesek
Kézműveskedtek és hangolódtak Fotó: Fórika Dóra

Ünnepre készült a Tarisznyás Márton Múzeum is Gyergyószent­miklóson szombaton. A nyílt nap programjai számos érdeklődőt vonzottak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szolgáltak foglalkozásokkal.


– Abból a célból szerveztük ezt a nyílt napot, hogy visszahozzuk a hagyományos éneklés szokását. Ezért kán­tálókat fogadtunk a múzeumba, sok gyerekprogrammal és kiállítással – fogalmazta meg Ferencz-Mátéfi Kriszta, a múzeum igazgatója.

Az eseményen ezen a napon a látogatók ingyenesen tekinthették meg a Lep­ke­les­ben és Megőrzött múlt című kiállításokat.

Fórika Dóra


– A Megőrzött múlt kiállításunk gróf Bethlen Anikó 19-21. század közötti textíliagyűjteményét mutatja be, ami március közepéig látogatható. A Lep­ke­les­ben tárlatunkat nyár közepéig tekinthetik meg még az érdeklődők, ahol több mint 2000 lepkét állítottunk ki Sándor Csaba magángyűjteményéből – tudtuk meg az igazgatótól.

A gyerekek a Portéka Egyesülettel és a Figura Stúdió Színház színészével, Tamás Boglárral készítettek különböző technikákkal karácsonyfadíszeket. Sok szép aranyozott dió és varrott keresztszemes mintával ellátott madárka készült a kis kezek által. 
A nap zárásaként a Gyer­gyó­dit­rói Ha­gyo­mány­őr­ző E­gye­sü­let betlehemes előadását követhették végig a nézők.

Fórika Dóra

– Gyergyóditróban két betlehemes csoport létezik, alszegi és felszegi. Utóbbi, a napkeleti bölcsek csoportja 1929 óta játssza ezt a betlehemest. Jelenleg több csapattag is 20-30 éve aktívan részt vesz az előadásban – tudtuk meg Puskás Enikő csoportvezetőtől.

Hozzátette: a betlehemes előadást Orotvára és a Szent Erzsébet Öregotthon lakóinak is elviszik a Szent Család ünnepén.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!