Hirdetés

Elfogadták az egyházközségek beruházásaira szánt támogatásokat

Jóváhagyták a megyei önkormányzat 2024-es évre kiírt egyháztámogatási programjából finanszírozott támogatások keretösszegének emelését. Az egyházközségek 144 kérelméből 105-öt hagytak jóvá, a többit elutasították. Eredetileg három és fél millió lejt szántak egy-egy templomjavítás finanszírozására, később a keretösszeget megemelték másfél millió lejjel, így pályázatonként akár ötmillió lejt is kaphattak az egyházközségek. Hargita Megye Tanácsa soron kívüli közgyűlésén ugyanakkor jóváhagyták több udvarhelyszéki megyei besorolású útszakasz felújításának pályázati dokumentációját is.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elfogadták az egyházközségek beruházásaira szánt támogatásokat
Illusztráció. Korábbi felvétel a bikafalvi templom felújításáról Fotó: Hodgyai István

Elfogadták a megyei önkormányzat 2024-re kiírt egyháztámogatási programjának keretösszegének növelését kedden Hargita Megye Tanácsa online tartott soron kívüli közgyűlésén. Elhangzott: a törvényesen bejegyzett vallási felekezetek számára a 2024-ben meghirdetett támogatási programhoz összesen 144 támogatási kérelmet nyújtottak be.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kezdetben három és fél millió lejben szabták meg az elnyerhető támogatás felső határát, de most másfél millió lejjel emelték az odaítélhető támogatás limitjét. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: a döntést az indokolta, hogy a megyében sok olyan egyházi ingatlan található, amelyeknél szerkezeti gondok vannak, és azonnali beavatkozást igényelnek.

– Egy jogszabály-módosítás lehetővé tette, hogy

mostantól ne csak a templomok, hanem a plébániák és temetők felújítására is tudjunk támogatást adni

– jegyezte meg Borboly. Hozzátette: a 144 támogatási kérelemből nyolcat visszavontak, húszat pontatlanságok miatt utasítottak el, továbbá tizenegy olyan pályázat volt, amelyet tudtak támogatni – például közösségi házra és térburkolatra szerettek volna támogatást –, mert a törvény nem engedi. Az evangélikus és az ortodox felekezet által benyújtott kérelmeket teljes mértékben jóváhagyták. Végül 105 egyházi beruházás támogatását fogadták el.

Közel ötven kilométeres megyei útszakasz korszerűsítését tervezik Udvarhelyszéken, a 137A, a 133-as és a 131-es megyei úton. Az első Ócfalvát köti össze Kányáddal és Petekkel, illetve Brassó megyével, a második a Kányád–Jásfalva–Ége–Székelydálya útvonalat érinti, a harmadik Homoródszentpált köti össze Oklánddal, és egészen Kovászna megyéig tart.

A tervezett beruházások dokumentációja elkészült a május 31-i határidőig, így minden esély megvan rá, hogy folytatódjon az útépítés

– hangzott el a közgyűlésen. A fenti útszakaszok korszerűsítésének új határideje 2027. december 31. A megyeelnök szerint, ha a beruházást a 137-es megyei útszakaszhoz hasonlóan megbízható cég végzi, akkor határidő előtt befejezhetik az útépítést. Hozzáfűzte: az infláció és az építőanyagárak drágulása miatt a beruházás 289 millió lejbe fog kerülni. Ha a beruházási terv finanszírozására sikeresen pályáznak, a megyei önkormányzat önrésze tizennégymillió lej lesz, a többi finanszírozását európai uniós támogatásból tervezik. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!