Hirdetés

Dísztanácsülés a hála jegyében

A hála jegyében szervezték hétfőn a dísztanácsülést Gyergyószentmiklóson. Lakatos Mihály díszpolgári címet kapott, Molnár Margit Pro Urbe díjban részesült, de sok más személy és szervezet munkáját is elismerték. Új testvérvárosi szerződés is köttetett az ünnepi eseményen.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Dísztanácsülés a hála jegyében
Lakatos Mihály a város legújabb díszpolgára Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Két év kihagyás után ismét dísztanácsülést tartottak Gyergyószentmiklóson számos testvérvárosi küldöttség részvételével. A Salamon Ernő Gimnázium zenekarának éneke nyitotta meg az eseményt, majd Csergő Tibor András polgármester köszöntötte a meghívottakat
– Mai díjazottainknak kívánok erőt, egészséget, hogy továbbra is szolgálják Gyergyószentmiklós városát és közösségét. Köszönöm a város iránti elkötelezettségüket, kitartásukat, áldozatkészségüket, építő, oktató, gyógyító munkájukat, amit a gyergyószentmiklósi emberekért végeztek – fogalmazott az elöljáró, s hozzátette, a múzsák szeretik Gyergyószentmiklóst, utalva az elismerés előtt álló rengeteg alkotóra.
Az önkormányzati testület döntése alapján ebben az évben Lakatos Mihály tanár, a Salamon Ernő Gimnázium korábbi igazgatója vehette át a díszpolgári címet. A laudációban Ferenczi Attila, a középiskola jelenlegi igazgatója rámutatott, Lakatos tanárként, iskolaigazgatóként és emberként is méltó az elismerésre.
– Ezelőtt 38 évvel, amikor ide megérkeztem, rájöttem, hogy ide hiába jön egy ember a diplomájával, nem engedik be egykönnyen, meg kell dolgoznia érte. Azóta ezt próbálom tenni – fogalmazott az újdonsült díszpolgár.
Molnár Margit nyugdíjas pedagógust Pro Urbe díjjal illették, mind a tanári munkáját, mind a közösségi, civil szervezetekben való szerepvállalását ismerték el. Eigel Tibor méltatásában rámutatott, bár egyáltalán nem volt egyszerű gyermekkora és fiatalkora a tanárnőnek, mostanra olyan aktív társadalmi szerepe van, ami jó példa lehet bárki számára. 
A magyarországi Dombóvár is bekerült immár Gyergyószentmiklós testvértelepülései közé, az erről szóló megegyezést is aláírták a dísztanácsülésen. 
– Sokféle hivatás létezik, valamennyi felelősséggel jár, de a pedagógusi pálya kiemelkedő, hiszen ők gyermekeinkért, a jövő generációjáért felelősek. Az, hogy egy gyermekből milyen felnőtt válik, nagyrészt azon múlik, milyen példa áll előtte. Gyergyószentmiklóson bátran rábízhatjuk a gyermekeket a pedagógusokra, mert mind szakmailag, mind emberileg jó kezekben vannak. A lelkiismeretes, odaadó, generációkon átívelő pedagógusi pályafutás példaértékű mindannyiunk számára – így méltatták a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, egy-egy oklevéllel ismerve el munkásságukat.
Hasonló köszönet járt több orvosnak, alintézmények munka­társainak, illetve a jubiláló szervezeteknek. 
Az előadóművészeknek is megköszönték, hogy öregbítik a város hírnevét itthon és külföldön egyaránt, több zenekar, énekesek, színész és tánccsapat is kapott oklevelet.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!