Hirdetés

Díjazták a szárhegyi művésztelepet

Képzőművészeti értékteremtő és értékmegőrző tevé­kenységéért Magyar Örökség díjat kapott a Gyer­gyó­szárhegyi Művésztelep. Az elismerés további munkára és megvalósításokra ösztönzi az 1996-ban intéz­ményesített művésztelepet; idei táboraik is színvonalas alkotói tevékenységet és nemzetközi művészjelenlétet ígérnek.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Díjazták a szárhegyi művésztelepet
Rangos díjjal gazdagodott a szárhegyi művésztelep Fotó: GyKMK

A Magyar Örökség és Európa Egyesület bírálóbizottsága által átadott elismerés annak a művésztelepnek szól, amely 1974 óta „szélesre nyitott ablakként” ad helyet minden stílusnak és irányzatnak. 

– Nagy megtiszteltetést és biztatást jelent számunkra ez a díj, hiszen így a szakma figyelmét még inkább a tevékenységeinkre tudjuk irányítani. Fontos üzenetet tolmácsol a kitüntetés az összmagyarság számára: fél évszázada olyan értékteremtő és értékmegőrző tevékenység zajlik itt, amely nemcsak Hargita megye és az erdélyi magyarság, hanem az összmagyarság számára is követendő példa

– fogalmazott Kolcsár Béla intézményvezető.
A díj kapcsán az intézmény elsősorban az alapítóknak – Gaál András és Márton Árpád képzőművészeknek, valamint Zöld Lajos újságírónak tartozik köszönettel, akik megálmodták, elindították és évekig éltették azt. A művészeti vezetők sorában elsőként Siklódi Zsolt töltötte be ezt a szerepet, majd 2014-től Ferencz Zoltán fogja össze szakmailag és szervezi a művésztáborokat. A művésztelep életében évek óta szakmai segítséget nyújt Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, valamint Szakács Imre szentendrei képzőművész, aki felterjesztette a díjra az intézményt. Az elmúlt évtizedekben több száz képzőművész fordult meg Gyergyószárhegyen, összesen 2279 alkotást adományozva az alkotótábornak. A laudációt Nagy Miklós Kund művészeti író mondta el, aki a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a művésztelep tevékenységét. 
A gyergyószárhegyi művésztelep 1996-ban kapott intézményes kereteket Hargita Megye Tanácsa által: felismerve az itt zajló fontos tevékenységet, intézményesítették és költségvetést biztosítottak számára. Az intézményt Kassay L. Péter, majd Czimbalmos Attila vezette, 2018-tól Kolcsár Béla tölti be ezt a tisztséget.

– A művésztáborok idei sora még ezen a héten elkezdődik Gyergyószárhegyen: a budapesti székhelyű MAMŰ Társasággal közösen Szárhegy–MAMŰ néven nemzetközi alkotótábor indul, majd július közepétől a MAMŰ Társaság állandó művésztelepe kezdődik: Magyarország egyik legnagyobb kortárs művészeti egyesülete több éve biztosít tagjainak alkotási lehetőséget Gyergyó­szár­hegyen, a művészteleppel közös együttműködés révén

– ismertette júliusi programjaikat Ferencz Zoltán mű­vészeti vezető.
Hozzátette: a 2021-ben elindított rezidensprogram révén idén magyarországi művészpárost fogadnak. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!