Digitalizálták a női hokisok első sikerét

Régi televíziós felvételek digitalizálásába kezdett néhány éve a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár. Az elmúlt időszakban 67 VHS-kazettán fennmaradt filmezett anyagot másoltak számítógépre. Ezek között számos helytörténeti esemény is szerepel, mint például a lány jégkorongcsapat első sikere, vagy az, hogyan alakult a családorvosi szolgálat.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 2 perc
Digitalizálták a női hokisok első sikerét
Fotó: Hegyi Zsuzsánna

Az egykori helyi televíziók archívumából összesen 736 VHS-kazettára rögzített fel­vételt kapott a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, ezek digitalizálását kezdték el néhány éve. Legutóbb 67 kazettát dolgoztak fel Simon Zoltán és György Zsolt közreműködésével. 

– Újabb kétszáz órányi anyagot sikerült digitalizálni Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Ez azért nagy dolog, mert így összesen 209 videokazetta van feldolgozva a Hodgyai Gézától 2020-ban kapott 736-ból

– tájékoztatott Vin­cze Csilla, a könyvtár igazgatója a digitalizált filmanyagok bemutatóján.

Ezúttal 1998 és 2003 között készült filmeket dolgoztak fel, és nemcsak vágott anyagot

– híradó vagy magazinműsor formájában –, hanem teljes nyers videókat is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Mindenképp érdemes megmenteni ezeket az anyagokat, mert nagyon részletesen tárgyalnak egy-egy témát, így például kiderül, hogy mikor volt az utolsó távirat, hogyan indult a családorvosi szolgálat, mivel foglalatoskodtak a cserkészek, hogyan működött akkor az egészségügyi biztosítóház... Egy sor olyan közéleti eseményt lehet nyomon követni, ami  egy vagy több tucat társadalomkutató számára jelenthet valamikor komoly háttéranyagot

– részletezte az igazgató.
Az anyagok feldolgozása a kazetták állapotának függvényében történik, ugyanis az archívum fele még a könyvtárhoz kerülés előtt megsérült. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!