Hirdetés

Csillapíthatatlan kedélyek

Viharosan zajlott a gyergyószentmiklósi tanácstestület decemberi soros ülése is. A polgármester bemutatta a korábban követelt, Budapest V. kerületi önkormányzatával folytatott levelezését a Monturist közgyűléséről, a kedélyek mégsem csillapodtak az ülésteremben.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csillapíthatatlan kedélyek
Felolvasta a budapesti V. kerület önkormányzatával folytatott levelezését a polgármester Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Napirend előtt kívánt felszólalni Csergő Tibor polgármester a decemberi soros ülésen. Többen szóvá tették, hogy a működési szabályzat nem teszi ezt lehetővé, végül a testület mégis meghallgatta az elöljárót. Csergő az elmúlt tanácsüléseken elhangzottakat, vádaskodásokat kérte ki magának, tiltakozott az elhangzott rágalmazásokkal szemben. Felolvasta a legutóbbi ülésen követelt leveleket, amelyek a Monturist Kft. közgyűlése kapcsán váltott. „Értetlenkedve és pironkodva olvastam a szentmiklósi tanácsosok által fogalmazott és önöknek kiküldött levelet, amelyben elutasító álláspontot nyilvánítottak ki a Monturist közgyűlésének összehívása ügyében. Kérem, csak annyiban vegyék figyelembe, mint magánszemélyek átiratát, hiszen az nem felel meg semmilyen formában a hivatalos közigazgatási feltételeknek” – többek közt ezt olvasta fel a polgármester az ülésen saját leveléből. Az is kiderült, korábban a közszolgáltatásokkal foglalkozó szakbizottság elnöke, Erőss Levente is küldött levelet az V. kerülethez, amelyben azzal vádolta a polgármestert, hogy zsarolással és fenyegetéssel próbálja befolyásolni a helyi testületet a Monturisttal kapcsolatos kérdésekben. Hosszas vita következett, döntés nélkül.
A napirend elfogadása sem ment egyszerűen a várost vezető testületnek, több tervezetet nem vettek fel a napirendre a tanácsosok, a rendszerint az ülések legvégén elhangzó kérdések, interpellációk napirendi pontot előre vették. Ezekről az utóbbi időben hiányzott a polgármester, így az önkormányzati képviselők nem tudták feltenni neki a kérdéseiket vagy jelezni a problémákat.

A testület ugyanakkor elfogadta az év végi költségvetés-kiigazítást. A beérkezett kormánypénzekből jut a Figura Stúdió Színháznak, a közművek fűtőanyagszámláira, és lesz, miből megvásárolni a telket a régóta óhajtott bölcsődeépítéshez, továbbá a helyi kórháznál lebonyolított szűrőprogramokat is ki tudják fizetni immár.

Ezenkívül visszaküldték a szakirodához a 2023-as évre vonatkozó, adókról szóló tervezetet. Több módosítási javaslatot is benyújtottak ehhez, mert úgy látták, hogy újra át kell vizsgálni az adatokat. Az előterjesztett határozattervezetben egyébként a kormány által megszabott 5,1 százalékos inflációs korrigáláson túl még 4,9 százalékos emelés is szerepelt a polgármester javaslatára. Az önkormányzati képviselők többek között azzal indokolták kérésüket, hogy sok önrészre lesz szüksége a városnak 2023-ban, a korábbi hőszolgáltatónak is ki kell fizetni a kárpótlást, az infláció is jóval magasabb arányú a hivatalosan megállapítottnál.

Az ülésen Selyem-Hideg Norbert, Gyergyószentmiklós jegyzője közölte a testülettel: az utóbbi időszakban nem fordult elő, hogy a polgármester megtiltotta volna, hogy különböző leveleket, beadványokat a tanácsosoknak elküldjenek.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!