Hirdetés

Cserélik a jégpálya lámpáit

Egész héten dolgoztak a gyergyószentmiklósi jégpályán, cserélik a lámpatesteket a jégfelület és a nézőtér fölött. A munka vége felé járnak, de az már látszik, hogy az eddig fogyasztott villanyáramnak alig felére lesz szükség, és a fényerő is sokkal nagyobb lesz a létesítményben.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Cserélik a jégpálya lámpáit
Kevesebb áramfogyasztás, erősebb fény. Mind a kilencvenkét lámpatestet kicserélik Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Sajtótájékoztatón mutatták be a gyergyószentmiklósi műjégpálya korszerűsítését. Az összes lámpatestet, szám szerint kilencvenkettőt takarékosra cserélnek a napokban.

Kercsó Zoltán, a jégpályát működtető Városi Sport Klub menedzsere közölte: 48 ezer lejbe kerültek a lámpatestek, de hamar megtérül a beruházás ára, hiszen az óránkénti 36 kilowattról máris 16-ra csökkent a villanyáram-fogyasztás.

– Legalább ennyire fontos, hogy sokkal jobb most a fény, az egyik bulikörben például 212 luxot mértünk korábban, ez most felment 380-ra – részletezte a menedzser. Azt is hozzátette: a régi égők sok hőt bocsátottak ki, volt példa arra is nemrég, hogy mérkőzés közben nem fagyott vissza a jég, az új, hideg fényű lámpákkal ez is megváltozik.

Csergő Tibor polgármester elmondta, hogy a műjégpálya Gyergyószentmiklós legnagyobb energiafaló létesítménye, így amióta az energiaárak elszabadultak, nagyon oda kell figyelni, hogy fenntartható maradjon.

– A palánk tavalyelőtti javításával elértük, hogy vékonyabb jégréteget lehessen önteni, aminek jóval kisebbek a költségei, ezt várjuk a lámpatestek cseréjétől is – mutatott rá a városvezető. Még elmondta: a jégcsarnok tervezett újjáépítése és bővítése az Országos Beruházási Társaság kezében van, ezután fogja a kormány elé terjeszteni. Minisztériumok közötti bizottság dönt majd a jelenleg 120 millió lej értékűre becsült beruházásról. – Reméljük, hogy ez őszig megtörténik, és akkor a kivitelező el is kezdheti a munkát – adott hangot bizakodásának a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!