Hirdetés

Az elmúlt héten 18 esetben hívták a Hargita megyei csendőröket medve miatt

Az elmúlt héten 18 alkalommal jelentették medvék jelenlétét Hargita megyében a 112-es segélyhívó számon – közölte kedden a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség kedden.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Az elmúlt héten 18 esetben hívták a Hargita megyei csendőröket medve miatt
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A hívások Csíkszeredából (3), Oroszhegyről (2), Székelyudvarhelyről (2), Farkaslakáról (4), Székelykeresztúrról (3), Maroshévízről (2), a Libánról (1) és Csíkrákosról (1) érkeztek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A közlemény szerint öt esetben volt szükség a csendőrök tényleges beavatkozására, a medvék elkergetésére. A többi esetben a nagyvadak már nem voltak a helyszínen, mire kiérkeztek a csendőrök.

A közlemény arra is kitér, hogy az év eleje óta a megyei csendőrséghez 89 bejelentés érkezett a 112-es segélyhívó számon, amelyekben a medvék jelenlétét jelentették be a lakott területek közelében. Valamennyi esetben küldtek ki beavatkozóegységet a helyszínre. A csendőrjárőrök valamennyi alkalommal hosszabb ideig maradtak a környéken, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély már nem fenyeget. A közlemény ugyanakkor emlékeztet: ilyen esetekben a beavatkozó csapatnak a hatályos kormányrendelet értelmében az adott település polgármestere vagy alpolgármestere, a vadásztársaság képviselője és egy állatorvos is tagja a csendőrök mellett.

„Emlékeztetünk rá mindenkit, hogy minden ilyen helyzetben ajánlott a 112-es számot hívni, ne próbáljanak meg beavatkozni, ne etessék a vadállatokat, vigyázzanak, hol tárolják a háztartási hulladékot, és ne menjenek közel a medvéhez, hogy filmezzék vagy fényképezzék” – olvasható még a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!