Hirdetés

A víz útja: ismeretterjesztés gyergyószentmiklósi gyermekeknek

Az ivóvíz előállításának lépéseivel ismerkedhettek meg azok a gyermekek, akik részt vettek a gyergyószentmiklósi közmű nyílt napján. A vízháznál és a derítőállomásnál is megmutatták nekik azokat a munkafolyamatokat, amelyeknek köszönhetően tiszta ivóvíz folyik a városban a csapokon.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
A víz útja: ismeretterjesztés gyergyószentmiklósi gyermekeknek
Az ivóvízellátás működésével ismerkedtek a gyermekek Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A vízháznál kezdték a csoportok a látogatást A víz útja című programban. A létesítményben a víz befogásától kezdve a többlépcsős szűrésen át a kémiai tisztításig mindent megmutattak a diákoknak. A legkisebbeknek a víztisztító medencékben élő béka tetszett a legjobban, de érdeklődve figyelték a vízben levő klórmennyiség mérésének bemutatóját is. Mint elhangzott, ezt a vizsgálatot minden órában elvégzi a közmű, éjjel-nappal.

Barabás-Pál Hajnalka

A vízhálózat másik végét, azaz a gyergyóalfalvi derítőállomást is megnyitotta a közmű a nyílt napra. Ide is iskolai osztályok látogattak el. A hatodikosoknál a tananyagnak is részét képezik a közműrendszerek, számukra igencsak kézenfekvő volt ez a látogatási lehetőség.

– Azért hoztam el a két hatodikos osztályt, hogy ebből a tananyagrészből ne csak elméleti tudást kapjanak, hanem lássák a gyakorlati oldalát is, azt, hogy a forrásból elinduló víz milyen folyamatokon megy keresztül, hogyan kerül vissza a természetbe – mondta el Pongrácz Tímea, a Vaskertes Általános Iskola tanára.

Barabás-Pál Hajnalka

A gyerekeknek részletesen elmagyarázták a derítőállomásnál a szennyvíz tisztításának minden lépését. Megmutatták, hová érkezik be a víz, mi marad utána az első szűrés után, végül pedig az ülepítőmedencék működésével is megismerkedtek.

– Tavaly nagy sikere volt a nyílt napunknak, sokan felkeresték a létesítményeinket. Ezek egész évben egyébként nem látogathatók, csak ilyenkor, ezért is szeretnénk rendszeressé tenni a programot, akár évi két alkalommal is. Az a célunk vele, hogy megismertessük, átláthatóvá tegyük a vízellátási rendszert – közölte György János, a Gyergyószentmiklósi Hő-, Víz és Csatornaszolgáltató Közmű sajtósa.

Összesen mintegy 150 gyerek vett részt a gyergyószentmiklósi közmű két napig tartó programján.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!