Hirdetés

A turizmus mint életpálya

Mintegy 150 turizmus szakirányon tanuló szakiskolás és szakközépiskolás vett részt egy projektben, amelynek köszönhetően változatos szakmai gyakorlaton, ingyenes készségfejlesztésen és pályaorientációs foglakozásokon vehettek részt. A nem titkolt cél az volt, hogy minél több diákot tartsanak itthon.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
A turizmus mint életpálya
Élesben próbálták ki a szakmát. A tudás itthon is kamatoztatható Fotó: A szakmai gyakorlat közösségi oldala

Lezárult a székelyudvarhelyi pályázatírással és gazdasági tanácsadással foglalkozó Develo-Consult Kft. projektje, amelynek partnere a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért és a Rega Egyesület volt. A turizmus területén tanuló diákok munkahelyen történő szakmai gyakorlatoztatása című európai uniós pályázat összértéke 2 405 362 lej volt, és fő célként a végzős diákok munkaerőpiacon való boldogulásának és munkahelyszerzésének megkönnyítését jelölték meg, szakmai gyakorlatoztatás és pályaválasztási tanácsadás által – tájékoztatott Simó Csaba projektmenedzser. 

A szakmai gyakorlat közösségi oldala
Nagyrészt Hargita megyéből kerültek ki a kedvezményezettek, a kétéves lefutású projekt első felében, 2021 őszétől kezdődően többek között a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola és Gyergyóalfaluból a Sövér Elek Szakközépiskola diákjai is bekapcsolódtak a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola tanulói mellett, majd a második évben a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Középiskola, a Korondi Szakközépiskola, illetve a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola is részt vett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Összesen 150 tanulónak szerveztek közel háromezer óra szakmai gyakorlatot parajdi, szovátai, zeteváraljai, borzonti, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és szentegyházi szállodákban, szabadidőközpontokban és éttermekben.

Szakmai tanácsadást és pályaorientációs szolgáltatást nyújtottak 184 szakiskolás vagy szakközépiskolás fiatalnak, szerveztek állásbörzét a megfelelő „pár” (diák – munkaadó) azonosítása céljából, továbbá nyolcvanórányi készségfejlesztő kurzust tartottak – sorolta a projekt tartalmát Simó Csaba.

Azon túl, hogy mindezek színesítették, kiegészítették az iskolai szakmai képzést azáltal, hogy a turisztikai szféra több szegmensébe is betekintést engedtek a fiataloknak,

harminchat tanuló munkahelyet talált, és tizenkilenc részt vevő diák a továbbtanulás mellett döntött

– tudtuk meg. A projektmenedzser még kiemelte – amit a pályázat startjakor is kifejtett lapunknak –, hogy a projekttel az iskolák és a turisztikai vállalkozók közötti kapcsolatot, valamint a helyi gazdaságot is segíteni kívánták a szakképzett humán erőforrás kineveléséhez való hozzájárulással.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!