Hirdetés

A település élete egy kiadványban

HN-információ

Huszadik évfordulójának méltó ünnepléseként kiadványt szerkesztett a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület. A több éve készülő könyv a település szokásvilágát, hagyományait, viseletét, ételeit, meséit és mondáit örökítette meg, ezáltal visszaadva az emberek emlékeit, mindennapjait. A Mesélő Alfalu a kollektív emlékezet része: a benne lévő történeteket továbbmesélve alakul, formálódik és él tovább.

Sokat gondolkodtunk azon, milyen kiadványt jelentessünk meg a huszadik születésnapunkra, hiszen van már tíz kiadványunk, amelyek az egyesület életét, elért eredményeit összegzik. Azt láttuk jónak, hogy az általunk szervezett Szépteremtő kalákák alkalmával összegyűlt szokás- és hagyományvilágot összegezzük egy könyvben, ezáltal az emberek életét, emlékeit, mindennapjait adjuk vissza – beszélt a könyv elkészülésének körülményeiről Hunyadi Irénke, az egyesület elnöke.
Az egyesület tagjai – Iszlai Katalin, Máyer Juliánna, Vargyas Hajnalka, Balázs József és Hunyadi Irénke – a hagyomány- és szokásvilág felelevenítésén kívül fontosnak tartották belefoglalni a kiadványba a község fontosabb középületeinek, köztéri szobrainak keletkezési helyét és mivoltát, az itt tevékenykedő civil szervezetek bemutatását, a ragadványneveket és a hozzájuk kapcsolódó szólásokat, a viseletet és a gasztronómiát is.
Méltó visszatekintést tartottunk, amelyből nem maradhattak ki a csak Alfaluban létező szokások – például a húsvéti csákósok vagy a pünkösdi királynéültetés – bemutatása. Emellett a csíksomlyói búcsújárás gyalogos zarándoklatáról Balázs József festőművész számol be – ismertette a részleteket Hunyadi Irénke.
Az anyaggyűjtés több évet vett igénybe, hiszen 2002 óta kutatják a település múltját és jelenét az egyesület tagjai: ennek részleteit több dolgozatban ismertették, amelyekkel pályázatokon is részt vettek. Így fokozatosan összeállt egy olyan ismeretanyag, amelyből hamarosan megjelenik a Mesélő Alfalu című könyv, melynek borítótervét Vargyas Ildikó képzőművész tervezte, műszaki szerkesztését pedig Hunyadi János végezte, fotóival is gazdagítva a kiadványt.
A járvány évében többnyire a kiadvánnyal kapcsolatos munkát végeztük, kevés lehetőségünk adódott a személyes találkozásokra, csak a székely népviselet napján gyűltünk össze. Szünetelt az egyesület által működtetett Lenvirágok Néptáncegyüttes tevékenysége is, ennek ellenére a gyerekek online népdalversenyeken, vetélkedőkön szép eredményeket értek el. Úgy érzem, hogy a könyv kicsit kárpótol az eltelt nehéz esztendőért – összegzett Hunyadi Irénke, hozzátéve: már tervezik a következő kiadványt, amely a karácsonytól hamvazószerdáig terjedő időszakot mutatja be a település életében.




Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!