A szárhegyi alkotóközpont nyári rendezvényei

HN-információ

 

 

Rendhagyó fotókiállítás, fotó-videó pályázat, képzőművészeti táborok és az ott készült alkotások bemutatása – ezekkel a rendezvényekkel csalogatja a kultúrakedvelőket a július–augusztusi időszakban a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az intézmény szabadtéri sajtótájékoztatóján elhangzott: az új kezdeményezések által Gyergyószék értékeit szeretnék feltárni és megismertetni minden korosztállyal. Boncina-Székely Szidónia beszámolója.

Szabadtéri fotókiállításokon csodálhatjuk meg Gyergyószék értékeit a nyári időszakban a megyei önkormányzat és a tízéves Gyergyói Fotóklub együttműködésének köszönhetően. A 15 tagot számláló klub tagjai már tavaly kísérleteztek szabadtéri kiállítások szervezésével, hogy minél szélesebb körben megmutathassák a környék építészeti, kulturális és természeti értékeit.
– A megyei önkormányzattal való közös munka eredményeként több kiállítást és a fotóklub tízéves munkásságáról szóló album megjelentetését tervezzük. A kiállítások anyaga egy-egy hétvégi tábor, közös munka eredménye: az első ilyen tábor a farsangtemetési ünnepség alkalmával volt, a továbbiak a járvány miatt nem tudtak megvalósulni. Ennek ellenére folytatjuk a munkát, hétvégenként elindulunk és körbefotózzuk a medencét, kiválasztva egy-egy részét a térségnek – mondta a sajtótájékoztatón Munzlinger Attila, a Gyergyói Fotóklub alelnöke.
A Gyergyószék értékeit bemutató következő vándorkiállítást július 22-én, a kilyénfalvi búcsús ünnep keretében, a templomkertben láthatják az érdeklődők, a következő helyszín pedig a gyergyószárhegyi park lesz augusztusban, a falunapok idején. A kiállításon a medence déli részén – Kilyénfalván, Újfaluban és Csomafalván – készült fotókat láthatják az érdeklődők.
Ugyancsak értékeink feltérképezése, megmutatása a célja a Kulturális és Művészeti Központ pályázatának: az Épített örökségünk című kiírás 5–12dik-es diákoknak szól.
A kiírással azt szeretnénk elérni, hogy a diákok nagyobb odafigyeléssel kezeljék a múlt örökségét, behatóbban megismerve azt. Látva a tavalyi fotó-videó táborunk iránti érdeklődést, továbbra is fontosnak tartjuk a vizuális nevelést és bízunk abban, hogy a digitális eszközök használata értékes, jó célt szolgálhat pályázatunk által – mond­ta Kolcsár Béla, a szárhegyi intézmény vezetője.
A pályázati kiírás részleteiről az intézmény közösségi oldalán (Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ) tájékozódhatnak az érdeklődők.
A járványügyi előírásokat betartva szerveznek művésztáborokat Szárhegyen július 20–31., valamint augusztus 4–14. között. A budapesti székhelyű MAMŰ Kulturális Egyesülettel társszervezésében jön létre a júliusi tábor, az augusztusi, nagy múltú szárhegyi művészteleppel együtt tovább gazdagítva a helyi képzőművészeti gyűjteményt – mondta el Ferencz Zoltán, az intézmény művészeti tanácsadója. Hozzátette: elkezdődött a szárhegyi szoborpark állapotfelmérése, hiszen szeretnék ezeket az alkotásokat restaurálni és megmutatni minél több művészetkedvelőnek.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!