A romántudást frissítik

Román kommunikációs tábor zajlik ezen a héten a Kinder Fókusznál Gyergyószentmiklóson. Harmincöt, különboző korosztályú gyermek próbálkozik a kommunikációval románul, napról napra ügyesebben.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
A romántudást frissítik
Romántanulás játékosan. Alapozás Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Lakatlan szigetre sodródnak, a túléléshez szükséges tárgyakat, eszközöket kell keresniük – ezt a feladatot kapták az oktatóktól a Kinder Fókusz román kommunikációs táborában részt vevő gyerekek. A gyűjtögetés után a csapatok rendre bemutatták társaiknak szerzeményeiket, és elmondták, hogy mire fogják használni – mindezt román nyelven, ki szerényebb, ki gazdagabb nyelvezetet használva, egymást segítve.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Ez is a cél – hangsúlyozta Ardelean Diána, az oktatók egyike, hogy egymás között bátrabbak legyenek a gyermekek és merjenek románul beszélni, amennyire tudnak. – Közben észrevétlenül gyarapodik a szókincsük, egyre helyesebben alkotnak mondatokat. A szülők elégedettek a fejlődéssel, több gyerek már sokadik alkalommal vesz részt a táborban. Néha egy-egy írásos feladatot is kapnak a táborozók, de csak ritkán, leginkább mozgásos játékok révén, észrevétlenül tanulnak.
A Visszarázódó periódus nevű táboroztatási programban, amelyet Hargita Megye Tanácsa is támogat, több témakörben kínálnak lehetőséget a 7–14 éves korosztályhoz tartozó gyermekeknek arra, hogy játszva tanuljanak, a mindennapitól eltérő tapasztalatokat szerezzenek és könnyebben ráhangolódjanak a közelgő iskolai időszakra.
A román kommunikációs tábor után matematikából is frissítik az ismereteket, illetve sakktábor is lesz még, sok visszatérő gyerekkel.
– Meggyőződésünk, hogy a táborban letett alapok az eljövendő hétköznapokban segítségül szolgálnak majd a részt vevő gyerekeknek, erre tudnak majd építkezni mind az iskolai, mind az iskolán kívüli tevékenységeik során – jegyezte meg a Kinder Fókusz vezetője, Ardelean Ildikó.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!